Китайські вчені навчилися виявляти дрони та літаки-невидимки за перешкодами в мережі Starlink

    145

    Китайські вчені навчилися за допомогою супутникової мережі Starlink виявляти літаки-невидимки та інші малопомітні літаючі об’єкти, такі як дрони. Для цього не потрібно створювати складні і дорогі системи – пристрій вдалося зібрати з того, що можна купити в звичайному магазині електроніки. Тепер дорогі та технологічно досконалі стелс-винищувачі F-35 можна засікати за допомогою простого саморобного обладнання.

    Вже давно відомо, що за допомогою сигналів Wi-Fi-роутерів можна виявляти присутність людей у ​​приміщенні. Щось подібне стало можливим і завдяки мережі супутників Starlink лише на глобальному рівні. Супутники, числом близько 7000, на низькій орбіті безперервно передають високочастотні радіосигнали Землю, створюючи свого роду «дощ» з радіохвиль. Під цим потоком будь-який повітряний засіб спотворюватиме сигнал.

    Це нагадує радіолокацію — кожна ціль має свою ефективну площу розсіювання в радіодіапазоні (в англомовній літературі — radar cross section), яка дає уявлення про об’єкт, що спостерігається. Проте, на відміну від військових радарів, у цьому разі не потрібно активного випромінювання у бік мети. Потрібно лише пасивно приймати сигнали із супутників Starlink, що робить цей спосіб радіорозвідки особливо привабливим. Потік даних від Starlink навіть не потрібно розшифровувати – достатньо аналізувати перешкоди, а за допомогою (таємних) алгоритмів можна відновити профіль цілі.

    За даними видання South China Morning Post, експеримент із виявленням малопомітного повітряного об’єкта було проведено в районі Південнокитайського моря. Як об’єкт використовувався безпілотник DJI Phantom 4 Pro розміром приблизно з птицю (35 см у поперечнику). Приблизно таку ж ефективну площу розсіювання мають американські літаки-невидимки.

    На основі аналізу сигналів Starlink китайські вчені за допомогою саморобного обладнання спромоглися відновити зображення об’єкта аж до ідентифікації обертання пропелерів. Хоча технологія ще перебуває на стадії розробки, її перспективи вражають. Тепер або супутниковий зв’язок на театрі бойових дій, або скритність.



    • інші новини