SpaceX успішно приземлила космічних туристів місії Polaris Dawn біля узбережжя Флориди

    176

    Аерокосмічна компанія SpaceX і Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США завершили проведення місії Polaris Dawn, в рамках якої було здійснено перший в історії вихід у відкритий космос космічних туристів. Корабель Crew Dragon разом з екіпажем приводився в Мексиканській затоці біля берегів Флориди о 03:36 за місцевим часом (10:36 за київським часом) 15 вересня.

    «Місія Polaris Dawn завершена. Дякую за допомогу, яку ви надали нам при виконанні цієї місії», – сказав після посадки капітан корабля Джаред Айзекман (Jared Isaacman). Компанію йому склали пілот Скотт Потіт (Scott Poteet), колишній підполковник ВПС США, а також фахівці місії Сара Джилліс (Sarah Gillis) та Анна Менон (Anna Menon). Що стосується виходу у відкритий космос, то за бортом Crew Dragon побували Айзекман та Джілліс. Вони провели у космічному просторі близько восьми хвилин, перебуваючи у постійному контакті з кораблем.

    Зазначимо, що етап входу корабля Crew Dragon до атмосфери Землі спостерігали члени екіпажу Міжнародної космічної станції. «Ми мали досить гарний краєвид при входженні Polaris Dawn в атмосферу. Всі ми стовпились у куполі, спостерігаючи за цим. Для нас це було дуже вражаюче», – розповів астронавт NASA Майк Барратт (Mike Barratt), який входить до складу екіпажу орбітальної станції.

    Що стосується самої місії Polaris Dawn, то її організував та профінансував мільярдер Джаред Айзекман, який став одним із учасників польоту. Раніше він також фінансував місію Inspiration4, у рамках якої SpaceX провела у 2021 році перший в історії політ корабля Crew Dragon на навколоземну орбіту із приватним екіпажем. Місію Polaris Dawn планувалося провести у 2022 році, але її неодноразово відкладали з технічних причин.

    Місія Polaris Dawn, як і Inspiration4, має історичне значення, оскільки в ході її реалізації вперше провели вихід у відкритий космос з борту приватного корабля. Саме це і спричинило те, що запуск місії кілька разів відкладали. SpaceX необхідно було розробити власний скафандр, придатний для виходу до космічного простору, а також модифікувати Crew Dragon для виконання цього завдання.



    • інші новини