Нейромережа від Google тепер розмовляє: враження користувачів

    5276

    Google разом із серією Pixel 9 представила Gemini Live – голосовий інтерфейс для ведення бесід із віртуальним помічником. З його допомогою нейромережа «корпорації добра» може, подібно до ChatGPT, спілкуватися з користувачем у реальному часі.

    Gemini Live дозволяє набагато швидше і простіше знайти відповідь на питання, ніж звичайний пошук у Google, пише заступник редактора The Verge Алекс Кранц. Але асистент має одну особливість: він вміє базікати без зупинки, якщо його не перервати.

    “Це було схоже на розмову з моїм 9-річним хрещеником. Як і він, Gemini Live не вміє читати сигнали на моєму обличчі, тому не може розпізнати, що насправді мене не так хвилює тема, що обговорюється, як його”, – Алекс Кранц, заступник редактора The Verge.

    З іншого боку, Gemini Live звучить настільки людяно, що його не дуже зручно перебивати. У результаті Кранц виявив що частіше захоплюється короткими взаємодіями з помічником, ніж використовує його як партнера з генерації ідей. Про те, що Gemini Live багатослівний, говорить і Джуліан Чоккатту з Wired.

    На відміну від Advanced Voice Mode для ChatGPT, Gemini Live не здатний супроводжувати мовлення вигуками (“хм”, “ммм” і так далі) або переходити на шепіт. Хоча користувач може вибрати з кількох голосів, загалом мова помічника звучить апатично та відсторонено, вважає Кайл Віггерс із TechCrunch.

    Gemini Live так само схильний до галюцинацій і видачі неактуальної інформації, як будь-яка інша LLM. Наприклад, на прохання порадити недорогі бари у Нью-Йорку асистент запропонував заклад, який припинив працювати у 2019 році, потім назвав інший бар, який взагалі ніколи не існував.

    Ще один недолік Gemini Live – відсутність зв’язку із зовнішніми сервісами. На відміну від текстового режиму Gemini, у голосовому форматі помічник не може увімкнути пісню в YouTube Music. Зате Gemini Live нескладно згадати контекст вчорашніх обговорень.

    Крім того, спантеличує життя Google Assistant. Поки що компанія не планує відключати старого помічника. У налаштуваннях Gemini зберігається можливість перейти на «Ассистента». Актуальна стратегія “корпорації добра” виглядає так: Gemini – особистий помічник; Google Assistant – публічний помічник, до якого можуть звертатися всі домашні та гості.

    “Люди не хочуть, щоб їхні імейли були доступні на розумній колонці у вітальні, до вмісту якої легко отримати доступ гостям”, – розповів представник техногіганта.

    Google поступово розповсюджує новий режим серед користувачів Android-смартфонів з підпискою Gemini Advanced, доступною за 19,99 долара на місяць. Покупці Pixel 9 Pro та Pro Fold отримають Gemini Advanced на 12 місяців безплатно.

    Gemini Live поки що функціонує лише англійською, хоча найближчими тижнями розробники планують додати підтримку інших мов. Незабаром запровадять і сумісність з iOS.

    Якщо пристрій отримав Gemini Live, в останній версії програми помічника з’явиться спеціальна кнопка внизу. При її натисканні відкриється повноекранний голосовий інтерфейс з можливістю перемикатися між доступними голосами (загалом їх 10). Тут є кнопки для припинення або призупинення діалогу.