Вчені проаналізували геном потенційно безсмертної істоти

    475

    Австрійські вчені проаналізували геном потенційно безсмертної істоти – морської актинії Nematostella vectensis. Дослідження було присвячене пошуку причин високої здатності цих істот до регенерації, що дозволяє уникати старіння.

    Вчені зазначили, що тривалість життя організму залежить від стовбурових клітин. Вони сприяють постійному оновленню різних клітин та тканин. Коли стволові клітини втрачають цю здатність, організм старіє, виникають різні захворювання.

    Люди, як і більшість хребетних, здатні регенерувати лише частини певних органів. Інші групи тварин мають набагато потужніші механізми відновлення. Вони забезпечуються плюрипотентними стовбуровими клітинами, здатними утворювати майже всі типи клітин організму.

    Актинія Nematostella vectensis здатна розмножуватися безстатевим шляхом (брунькуванням) і не виявляє ознак старіння, що робить її цікавим об’єктом для наукових досліджень. Але довгий час вченим не вдавалося ідентифікувати стволові клітини цієї істоти.

    Команда з Віденського університету (Австрія) застосувала новий метод геноміки одиночних клітин. Вони ідентифікували клітини складного організму та визначили, з яких стовбурових клітин ті походять.

    «Ми змогли ідентифікувати велику популяцію клітин актинії, які утворюють диференційовані клітини, такі як нервові та залізисті клітини, і, отже, є кандидатами на мультипотентні стовбурові клітини», – розповіли вчені.

    Дослідження показало, що в цій популяції «працюють» два древні гени: nanos2 і piwi1. Вони забезпечують розвиток сперматозоїдів та яйцеклітин у всіх тварин, у тому числі й у людей. Функція генів виникла близько 600 мільйонів років тому і збереглася до наших днів. Надалі вчені мають намір встановити, які властивості стовбурових клітин актинії відповідальні за її потенційне безсмертя, повідомляє Science Advances.