SpaceX проведе перший в історії пілотований космічний політ над полюсами Землі

    115

    Компанія SpaceX оголосила про заплановану на кінець 2024 року історичну подію для земної космонавтики — перший обліт полюсів нашої планети на пілотованому кораблі. Чотири астронавти-аматори здійснять 3-5-денний вояж над Землею, не залітаючи на МКС. Це буде вже шоста приватна експедиція на кораблях SpaceX Dragon, не рахуючи доставку чергових екіпажів на станцію.

    Місія до полюсів названа Fram2 на честь шхуни «Фрам» Фрітьофа Нансена, який здійснив полярні експедиції до Північного та Південного полюсів.

    «Fram2 очолюватиме Чун Ван (Chun Wang), підприємець та шукач пригод з Мальти, – повідомили у SpaceX. — Ван прагне використовувати місію, щоб підкреслити дослідницький дух екіпажу, викликати почуття здивування та допитливості у широкої публіки та показати, як технології можуть допомогти розсунути межі дослідження Землі та [дослідження у межах] приватних експедицій».

    Командиром корабля місії Fram2 призначено норвежку Янніке Міккельсен (Jannicke Mikkelsen). Пілот місії – Ерік Філіпс з Австралії (Eric Philips). Спеціаліст місії – Рабеа Рогге (Rabea Rogge) з Німеччини. Ніхто з них раніше не був у космосі.

    “Протягом 3–5-денної місії екіпаж планує спостерігати полярні регіони Землі через купол Dragon на висоті 425–450 км [249–264 миль], використовуючи підказки космічних фізиків та цивільних учених для вивчення незвичайного світлового випромінювання, що нагадує полярні сяйва”, – відзначили у SpaceX при описі місії.

    Мова йде про досить нове явище в полярних сяйвах, які вперше привернули увагу вчених близько десяти років тому. Це явище жартома було названо «Стів» (Steve) і пізніше отримало свою абревіатуру: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement (у перекладі «Сильне підвищення швидкості теплового випромінювання»). Виражається воно у величезних лілових із зеленими спалахами стрічках у небі, в приполярних районах. Іншими експериментами на орбіті стане перше у світі отримання рентгенівського знімка людини у невагомості та спостереження за низкою особливостей життєдіяльності людини у космосі.

    Місія Fram2 стане шостою приватною місією компанії SpaceX. Попередні місії включали вільний політ орбітою Inspiration4, здійснений групою туристів у вересні 2021 року; Ax-1, Ax-2 та Ax-3 — польоти х’юстонської компанії Axiom Space, яка відправляла людей на МКС і назад у квітні 2022, травні 2023 та січні-лютому цього року відповідно; та Polaris Dawn, ще один вільний (без стикування зі станцією) політ, який зараз запланований на 26 серпня. Компанія SpaceX також запустила дев’ять місій з астронавтами на МКС для NASA, починаючи з випробувального польоту Demo-2 на орбітальну лабораторію 2020 року. А десь осторонь тим часом засумував корабель Boeing Starliner, який просто хоче повернутися додому.



    • інші новини