“Мурахи” на полі бою: що відомо про нові наземні дрони, які допомагають ЗСУ

    385

    ЗСУ поповнили свої арсенали новими наземними дронами “Мураха”, які вже допомагають воїнам на передовій. За даними розробників, перші комплекси вже застосовуються на Харківському напрямку для логістики та евакуації поранених. Про це повідомляє Speka.

    Наземний дрон “Мураха” був створений тернопільською компанією “Роботизовані комплекси”. Розробка почалася з нуля і зараз комплекс вже пройшов три генерації, постійно вдосконалюючись.

    Основна задача дрона — логістика та евакуація поранених. Керування здійснюється дистанційно оператором з безпечного місця. Дрон здатний евакуювати двох поранених одночасно без залучення додаткових солдатів, перевозити великі вантажі, буксирувати малу бойову техніку та рухатися в умовах бездоріжжя.

    Окрім основних функцій, “Мураха” може бути оснащена крупнокаліберним кулеметом, що дозволяє дистанційно відкривати вогонь по ворогу.

    Дрон “Мураха” на 90% складається з українських деталей, розроблених власноруч. Компанія виготовляє від 12 до 15 одиниць таких дронів щомісяця.

    Технічні Характеристики

    • Вага: 350 кг
    • Запас ходу: 30 км
    • Корисне навантаження: до 1 тонни

    “Мурахи” створені з метою максимального заміщення солдатів у небезпечних операціях на фронті, що дозволяє зберегти життя наших захисників. Як зазначив засновник проєкту “Роботизовані комплекси” Ігор Чайківський: “Збереження життя наших захисників – це головний пріоритет”.



    • інші новини