Україна знайшла альтернативу Starlink для ударів по Криму: що відомо

    47

    Україна знайшла альтернативу системі супутникового зв’язку Starlink для забезпечення ударів безпілотниками в акваторії окупованого Криму. Про це повідомив командувач Сил безпілотних систем Вадим Сухаревський під час презентації нового роду військ ЗСУ в Києві, передає “Суспільне”.

    Сухаревський зазначив, що створена робоча група для діалогу з постачальником нової системи зв’язку. Хоча він не назвав конкретну альтернативу, але запевнив, що процес йде позитивно. “Альтернатива є, так. Діалог йде, і, скажімо так, ми очікуємо позитивного результату,” — сказав він.

    6 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про нарощування спроможностей Сил оборони, згідно з яким у структурі ЗСУ створено окремий рід військ — Сили безпілотних систем. Проєкт указу було напрацьовано Міноборони спільно з Генштабом, а уряд підтримав цю ініціативу 7 травня.

    Українські військовослужбовці повідомили про проблеми з роботою Starlink ще у жовтні 2022 року. В лютому 2023 року стало відомо, що компанія Ілона Маска SpaceX обмежила використання Starlink ЗСУ для управління дронами, щоб запобігти ескалації.

    Віцепрем’єр-міністр України Михайло Федоров повідомив, що наразі в Україні немає проблем з роботою терміналів Starlink. Однак, Маск заявив, що обмеження введено для запобігання Третьої світової війни.

    У вересні 2023 року стало відомо, що Маск таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу, щоб перешкодити Україні провести атаку на російський флот. Він пояснив, що Starlink у Криму не був активований і відхилив запит України на активацію зв’язку на всьому шляху до Севастополя.

    Україна продовжує шукати нові технологічні рішення для забезпечення своєї обороноздатності, і знайдена альтернатива Starlink є важливим кроком у цьому напрямку.



    • інші новини