Китайські винахідники створили крихітну ядерну батарею для смартфонів

    523

    Стартап Betavolt із КНР представив ядерну батарею, що містить ядерний ізотоп нікель-63. Вона зможе генерувати електроенергію упродовж 50 років.

    Представники Betavolt стверджують, що створений прототип атомної батареї розміром 15×15×5 міліметрів, тобто менше монети, працюватиме півстоліття. Батарея зможе видавати потужність 100 мікроватів і напругу в три вольти. До 2025 року компанія планує випустити батарею потужністю один ват.

    Акумулятор буде повністю безпечним, оскільки на нього не зможуть впливати температура повітря та інші фактори. Проблем із утилізацією теж не повинно виникнути: до кінця експлуатації майже всі радіоактивні елементи розпадуться.

    Атомні батареї Betavolt, за словами розробників, зможуть задовольнити потреби у довгостроковому енергопостачанні мобільних телефонів (їх не доведеться заряджати), роботів, дронів, обладнання зі штучним інтелектом, медичних пристроїв. Крім цього, вони стануть у пригоді в промисловій сфері.

    Але поки що є питання, над якими ще слід подумати винахідникам. Наприклад, потужності в 100 мікроватів не вистачить, щоб заживити один телефон, тому Betavolt передбачає об’єднувати їх у пакети, щоб отримувати потужність до одного вата. Хоча технічно це можливо, розміри такої батареї будуть до 10 тисяч разів більшими, ніж у одиничної на 100 мікроватів. Важко сказати, чи стануть подібні накопичувачі практичними у випадку компактних пристроїв на зразок смартфонів.



    • інші новини