NASA тестує “близнюка” марсохода Perseverance на Землі

    85

    Optimism відчуває складності подолання марсіанської поверхні та збору зразків.

    Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA повідомило цікаву новину – на Землі почалося тестування «близнюка» марсохода Perseverance (Наполегливість).

    Повномасштабна інженерна модель Perseverance отримала назву Optimism – утворена від Operational Perseverance Twin. На ньому вчені проведуть серію «жорстких» випробувань для оцінки ризику потенційних небезпек, які чекають на ровер на поверхні Червоної планети.

    Ровер тестується на усипаному валунами макеті марсіанського пейзажу — так званому «Марсіанському майданчику» у Лабораторії реактивного руху NASA (JPL) у Південній Каліфорнії.

    У найближчі тижні двійник Perseverance переміщатиметься схилами і долатиме перешкоди «Марсіанської площадки», збиратиме зразки, висвердлюючи їх з валунів, зберігатиме проби в металевих трубках. Тобто він виконуватиме все те, що робить Perseverance на Марсі в рамках своєї місії з пошуку ознак стародавнього мікробного життя.

    Optimism вперше з’явився на «Марсіанському майданчику» у вересні 2020 року для випробування його мобільності. Тепер Optimism отримав кілька ключових оновлень, відповідних функцій, доступних на Perseverance, включаючи додаткове програмне забезпечення для переміщення і більшу частину надзвичайно складної системи збору зразків. Таким чином, вчені нарешті можуть провести повне тестування від початку до кінця.

    Нагадаємо, що марсохід Perseverance приземлився у кратері Єзеро 18 лютого 2021 року. У жовтні марсохід перевели в режим очікування на кілька тижнів, оскільки Земля і Марс розташувалися по різні боки від Сонця. З того часу Perseverance вже відновив роботу і зібрав третій зразок ґрунту.



    • інші новини