Ляктапата, незвичайне «місто терас» цивілізації Інків, Перу (фото)

631

З мови кечуа Ляктапата перекладається на українську як «місто сходів» або «місто терас». Свою назву один з населених пунктів великої імперії Інків отримав завдяки унікальній формі побудови: плавно піднімаються по схилу пагорба неймовірно довгих сходин і декількох рядів горизонтально розташованого житла, що радіально оздоблюють плоске гірське підніжжя.

Ляктапата також відоме як Патальякта або «Високе місто». Древнє індіанське поселення розташовується в долині річки Урубамба (департамент Куско), на висоті в два з половиною кілометра над рівнем моря. На п’ятнадцять кілометрів північніше «Міста терас» знаходиться знамените місто інків – Мачу-Пікчу або «Небесне місто».

На думку, вчених Ляктапата займала стратегічне положення в імперії Інків, так як через неї проходили основні дороги країни. На прилеглих до міста полях перуанські індіанці вирощували різноманітні сільськогосподарські культури (картоплю, кукурудзу та ін.) У «Місті терас» вони зберігали запаси продовольства і зроблену з кукурудзи чічу – слабкий алкогольний напій ритуального значення. Існує версія, що Ляктапата використовувалася і як місце для здійснення церемоній, і як тимчасова зупинка для відпочинку на шляху в Мачу-Пікчу .

Передбачається, що Ляктапата була зруйнована під час відступу Манко Інка Юпанкі в 1536-му році. Таким чином імператор інків відрізав іспанських конкістадорів від інших важливих імперських міст. Від колишнього архітектурної величі Ліактапати до нас дійшли зовнішні кам’яні стіни будинків з добре збереженими дверними отворами.



• не пропусти