Храм Неба, або Небесний Вівтар в Пекіні (8 фото)

6446

Храм Неба, або Небесний Вівтар – комплекс релігійних будівель, розташованих в південно-східній частині центрального Пекіна. Комплекс відвідували Імператори династій Мін і Цин для щорічних церемоній молитви до Небес з проханням хороший урожай. Вважається, що це Даосський храм, з китайським поклонінням небу у правлячих монархів, що передують даосизму.

Комплекс храму був побудований з 1406 по 1420 під час панування Імператора Йонглі, який був також відповідальний за будівництво Забороненого Міста в Пекіні. Комплекс був розширений і перейменований в Храм Небес під час панування Імператора Цзяджінг в 16-му сторіччі. Цей імператор також побудував три інших видних храму в Пекіні, Храм Сонця на сході, Храм Землі на півночі і Храм Місяця на заході. Храм Небес був відремонтований в 18-му сторіччі при Імператорі К’яньлунзі. Через дефіцит державного бюджету це стало останньою великомасштабної реконструкцією комплексу храму в імперське час.

Храм був зайнятий англо-французьким Союзом під час Другої опійної війни. У 1900, під час Повстання, Вісім Союзів Країни зайняли комплекс храму і перетворили його на базу тимчасового ополчення в Пекіні, яке продовжилося в протягом одного року. Захоплення осквернило храм і привело до серйозного пошкодження будівельного комплексу і саду. Про грабежі експонатів храму не варто і говорити. Протягом наступних після повстання років храм піддався ще більшому руйнуванню.

У 1914 Юань Шикай, тоді президент Китайської Республіки, виконав молитовну церемонію Мінь в храмі, оголосивши себе Імператором Китаю. У 1918 храм був перетворений на пам’ятку Китаю, і вперше відкрито для громадськості.

Храм Небес був заявлений, як об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1998 і був описаний як “шедевр архітектури і ландшафтного дизайну, який просто і графічно ілюструє дуже важливу космогонію розвитку однієї з найбільш великих цивілізацій у світі”. Крім символічного розташування, у дизайні Храму Небес зберігся глибокий вплив архітектури Далекого Сходу за багато століть. Навколишні території Храму Небес – тепер дуже популярний парк серед туристів і мандрівників.