Голодомор на екрані – 5 фільмів про страшну трагедію (відео)

4878

25 листопада весь світ разом із Україною вшановує пам’ять жертв Голодоморів, організованих радянською владою для знищення української нації.

Gazeta.ua пропонує переглянути фільми, які розкривають трагедію 1932-1933 років.

Топ-кінострічок уклала працівниця Національного музею “Меморіал жертв Голодомору” Яна Гринько.

1. “Голод-33”, 1991 рік

Фільм українського кінорежисера Олеся Янчука. Знятий за мотивами повісті Василя Барки “Жовтий князь”. “Голод-33” – перший художній фільм, що розкриває злочини сталінсько-більшовицького режиму проти народу України. У центрі сюжету стрічки – звичайна селянська сім’я: діти, батько, дружина та їх стара мати. Трагедію 1932-1933-х глядач бачить очима голодної дитини.

2. “Жорна”, 2008 рік

Документальну стрічку виробило харківське агентство “МедіаПорт”. Авторка сценарію та режисерка – українська журналістка Ганна Гін. Фільм присвячений подіям 1932–1933 років у Харківській області. “Жорна” – це спогади людей, які пережили голод. У картині немає коментарів, висновків або суджень, немає будь-яких пояснень, закадрового тексту (крім голосу, що читає документи). Автори впевнені – вдумливий глядач здатен зробити висновки самотужки.

3. “Окуппация – Голодомор”, 2012 рік

Документальну програму про голодомор в Україні зняв кавказький медіапроект – інтернет-канал ПИК. Основний офіс розташований у Тбілісі (Грузія). Режисер – Леван Ахобадзе, автор ідеї – Шота Малашхія. В основі програми “Окуппация – Голодомор” інтерв’ю з українськими істориками: Юрієм Шаповалом, Станіславом Кульчицьким, Василем Марочко, а також дослідником голоду Левком Лук’яненком.

4. “Великий голод”, 2005 рік

Документальний фільм створений редактором ТСН і журналістом Едуардом Лозовимразом з головним режисером ТСН Павлом Овечкіним. Фільм знімали півтора року. Його виробництво зупинилось восени 2004-го – зіткнувшись із політичною кризою в країні і в мас-медіа. 2005 року роботу поновили. 28 листопада 2015-го Ukraine today на своєму каналі опублікував англомовну версію фільму. Зі стрічкою познайомилася аудиторія за кордону.

5. “Радянська історія”, 2008 рік

Документальний та історичний фільм створили у Латвії. Режисер – Едвінс Шнуоре. У ролях – Норман Давієв, Михайло Горбачов, Віктор Суворов, Володимир Буковський, Володимир Сергійчук, Войцех Рожковський та ін. У стрічці розповідають про найстрашнійший тоталітарний режим світу – комуністичний. Про Голодомор в Україні 1932-1933 років, а також про розстріл польських офіцерів у Катинському лісі, про ГУЛАГ, НКВД та КДБ. Це – унікальний документальний фільм, який містить дуже рідкісні кадри.

У ХХ ст український народ пережив три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років, у яких, за оцінками істориків, померли від 7 до 10 млн українців.



• не пропусти