Петрів піст: тривалість, значення та обмеження у їжі

610

Петрів піст, або Петрівка – це піст, що розпочинається рівно за тиждень після Трійці або П’ятдесятниці. Його ще можуть називати Апостольським або Петропавлівським, адже триває він до 12 липня – свята Петра і Павла апостолів. Петрівка є першим літнім багатоденним постом.

Тривалість Апостольського посту є різною кожного року, залежно на яку дату припадає Великдень. Цьогоріч він триватиме з 15 червня по 11 липня – тобто цілих 27 днів. Цей час присвячений для очищення тіла і душі людини, щоб підготуватись до великого свята. Тож дізнаймося, як правильно дотримуватись Петрового посту та які прикмети з ним пов’язані.

Походження посту

Звичай дотримуватись Петрового посту походить ще з перших віків християнства. Та остаточно він затвердився у Константинополі й у Римі, коли у III столітті було споруджено храми на честь першоверховних апостолів Петра і Павла. Храми були освячені 24 червня (за новим стилем – 12 липня), і з того часу весь християнський світ вшановує пам’ять апостолів.

Значення та заборони на час посту

Петрів піст не вважається строгим, проте містить певні заборони, яких варто дотримуватись, як це робили апостоли після прийняття Святого Духа. Його було запроваджено, аби підготувати вірян до свята Петра і Павла. Тому Петрівка передбачає обмеження у вживанні деяких страв та відвідуванні заходів, що направляють людей до гріховного стану.

Під час Апостольського посту не бажано:

  • відвідувати весілля та різні святкові заходи;
  • лаятись, сваритись з іншими людьми, заздрити та думати про погані речі;
  • займатись ворожінням, проводити магічні ритуали та обряди.

Також церква не вітає проведення весіль під час Петрівки. По-перше, під час посту є певні обмеження у їжі, через що навряд чи застілля вийде по-справжньому святковим. По-друге, забороняється проведення різних розважальних заходів, а весілля зазвичай – це свято урочисте та сповнене веселощів.

Обмеження у їжі

Обмеження у їжі на час Петропавлівського посту не вважаються суворими, адже у деякі дні дозволяється вживати рослинну їжу з додаванням олії, а також їсти рибні страви, бо апостоли були рибалками. Забороненими залишаються м’ясні страви, а також ті, що містять яйця та молоко. Також на час посту варто відмовитись від поганих звичок, які шкодять вашому здоров’ю.

Отож, у понеділок ви можете вживати пісну їжу, але без масла чи олії. Тобто можна їсти пісні супи та інші гарячі страви. У вівторок, четвер, суботу та неділю дозволено їсти набагато більше: пісні рибні страви, гриби та їжу з олією. У неділю та на храмові свята можна випити невелику кількість вина.

Середа і п’ятниця – це дні, коли потрібно дотримуватися строгого посту, вживаючи лише суху пісну їжу без олії чи масла, наприклад овочі, фрукти, салати, хліб і воду.

Прикмети та повір’я, пов’язані з Петровим постом

Протягом довгого часу у наших предків сформувалось чимало уявлень, пов’язаних із Петрівкою. Найперше з них – це те, що сім’я, яка зіграла весілля на Петрів піст не буде міцною і може дуже скоро розпастись через постійні сварки.

Існує повір’я, що перший день посту покладає початок косовиці сіна. “Хто в Петрівку не косить, той узимку в собаки їсти просить” – каже народна приказка. Саме Петрівка вважається найкращим часом, аби косити траву. На межі червня-липня вона є найбільш соковитою, адже ще немає пекучого сонця.

Молоді дівчата зберігали клечані віночки ще з Русального тижня, аби пустити їх на воду на початку Петрівки. За повір’ям, це принесе їм добру долю. Після цього можна було братися за прядиво та полотно і білити їх, адже на час посту припадають найкоротші ночі та найдовші дні.

Петрівка – це піст, що призначений очистити людину, адже на свято Трійці на неї зійшов Святий Дух, який вимагає чистоти та праведності. Піст не є суворим, потрібно лише уникати веселощів та продуктів тваринного походження. Літо – це сезон фруктів, ягід та овочів, тому під час Петрівки у вас є шанс уникнути шкідливої їжі й збагатитись корисними вітамінами.

Чи дотримуєтесь ви Петрового посту?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua