Як зберегти тепло в багатоповерхівці

Поради, як зберегти тепло в багатоповерхівці

292

Ефективна економія теплової енергії – проблема, з якою сьогодні стикаються багато мешканців багатоквартирних будинків. Зависокі для сімейних бюджетів тарифи на опалення та гаряче водопостачання змушують власників квартир шукати дієві методи зменшення комунальних платежів. Сьогодні ефективно зберегти тепло у будинку допоможе проведення термомодернізації.

Однак, справжнє суттєве заощадження починається тоді, коли до процесу модернізації будівлі підходити комплексно та здійснювати весь комплекс енергоефективних заходів: від проведення якісного енергоаудиту, тобто визначення головних проблем споруди, до модернізації інженерних систем, встановлення індивідуального теплового пункту та, зрештою, утеплення.

Практика показує, що ефективне регулювання подачі тепла у будівлі дає більшу економію, ніж просте її утеплення. Суто заходи з утеплення можуть не дати необхідного ефекту та спричинити ще більші втрати тепла. Наведемо коротенький приклад: мешканці багатоквартирного будинку знайшли кошти та утеплили фасад. Однак навесні потеплішало і власники квартир змушені відкривати кватирки і випускати дорогоцінне тепло назовні. Тоді де ж економія? Мешканці у такому випадку просто обігрівають атмосферу, у той час, коли збалансувати та розподілити тепло у будинку міг би спеціальний прилад – індивідуальний тепловий пункт https://thermomodernisation.org/indyvidualnyi-teplovyi-punkt-dlia-osbb/ з погодним регулюванням, що встановлюється у підвалі приміщення. Тобто тепло, яке подається до будівлі, цей прилад правильно розподіляє по всьому будинку і таким чином будинок не перегрівається та не замерзає у холодний період року. На тепломережу, у свою чергу, встановлюється тепловий лічильник й мешканці сплачують тільки за спожите тепло. Практика показує, що забезпечення будинку сучасним індивідуальним тепловим пунктом може знизити витрати на опалення аж до 50%.

Окрім того, важливо, щоб мешканці самостійно мали можливість регулювати тепло у своїх квартирах. Для цього на радіаторах (батареях) встановлюють радіаторні терморегулятори – це такі прилади, за допомогою яких кожна родина самостійно може відрегулювати, скільки тепла повинно надходити в її оселю. Сьогодні навіть існують автоматичні радіаторні терморегулятори, якими можна керувати зі свого смартфону. Тобто через спеціальне програмне забезпечення ви в змозі відрегулювати температуру помешкання з будь-якої точки світу, де є мережа Інтернет.

Наостанок хочемо ще раз підкреслити: термомодернізацію необхідно проводити комплексно. Це дозволить оновити будинок та перетворити його на якісне комфортне житло, яке ефективно споживатиме тепло, зменшуючи витрати на комунальні послуги.



• не пропусти