Аналіз повітря житлових приміщень

457

Сьогодні повітря далеке за своїм складом від ідеального стану, і містить величезну кількість сторонніх елементів, багато з яких шкідливі для людини. Саме тому хімічний аналіз повітря дуже затребувана процедура, особливо у випадках, коли мова заходить про великі або промислово розвинених містах. Викиди підприємств і автомобілів «постачають» повітря тоннами шкідливих речовин.

Проведення аналізу повітря в приміщеннях дозволяє визначити його хімічний склад, наявність бактерій, поточний рівень вологості. Сьогодні люди все більше уваги приділяють питанням здоров’я та безпеки життя, тому проведення лабораторного дослідження повітря зайвим ніколи не будуть.

Чисте повітря і його важливість

Дихання основа життєдіяльності людини. Всім відомо, що повітря всього на 20% складається з кисню, в той час як 79% належить азоту, а залишився 1% складають гази природного походження. Ось тільки аналіз повітря навколо нас показує наявність в ньому формальдегідів, бензолу, фенолів, різних бактерій і інших речовин, шкідливих для людського організму. Якщо їх граничні концентрації перевищені, можна не сумніватися в появі проблем зі здоров’ям.

Статистика показує, що дихають з народження брудним повітрям діти значно частіше хворіють на легеневі захворювання, схильні до алергії, в майбутньому у них розвиваються і інші захворювання, включаючи серцево-судинні.

Дослідження повітря необхідно і в благополучних з точки зору екології населених пунктах. Найчастіше шкідливі речовини застосовують в процесі виробництва побутової хімії, при виготовленні меблів і будівельних матеріалів, особливо дешевих. Серйозним джерелом небезпеки виступають і кондиціонери, а то й проводити їх регулярного чищення та обслуговування.

Отримання даних хімічного аналізу дозволяє не тільки виявити присутність шкідливих речовин, але і джерела їх виникнення.

Джерела забруднення

Всі забруднювачі повітря діляться на три великих групи:

  • Бактерії. Це природні супутники людини, але тільки при допустимій концентрації. Якщо аналіз демонструє перевищення показників, потрібне проведення дезінфекції.
  • Хімічні речовини. До цієї категорії входять не тільки автомобільні викиди або викиди виробництв, що потрапляють в квартиру із зовнішнього середовища, а й речовини, що входять до складу побутової хімії.
  • Матеріали. В основному це будматеріали і меблі бюджетного класу, при виготовленні яких застосовуються різні хімічні склади. Вони здатні довгі роки перебувати в квартирі, отруюючи повітря, і не викликаючи підозр.

Дослідження забруднення повітря

Хімічний аналіз передбачає застосування спеціального устаткування, що дозволяє проводити забір повітря і аналіз його складових компонентів. Сучасні прилади дозволяють отримати наступні дані:

  • За процентним співвідношенням компонентів повітря;
  • За складом наявних в повітрі домішок;
  • За наявності шкідливих речовин (більше 400 варіантів);
  • За концентрації пилу.

Здійснення мікробіологічного аналізу повітря покликане виявити наявність і рівень концентрації грибків і бактерій. При перевищенні норм буде потрібно дезінфекція, покликана повернути показники до допустимих значень. Після цього доцільно провести повторне дослідження повітря, щоб переконатися в ефективності проведених заходів та безпеки повітря в будинку для його мешканців.

Замовити відповідну послугу можна не тільки в регіональних представництвах санепідемстанції, а й приватних компаніях, що пропонують широкий спектр послуг. Є й прилади для самостійного використання. Вони дозволяють взяти аналіз повітря, після чого вже відвести його в лабораторію для детального вивчення фахівцями.

Відсутність чистого повітря в будинку або квартирі серйозний удар по здоров’ю людини і його імунній системі, тому дослідження повітря не модна фішка, а об’єктивна необхідність.

Щоб забезпечити собі і своїм рідним необхідний рівень безпеки, досить просто провести лабораторні дослідження повітря, щоб упевнитися в його чистоті або необхідності очищення.