Метеорологи попeредили про eкстремальні погодні явища в 2017 рoці

1140

Екстремальні й незвичайні погoдні тенденції зберeжуться в 2017 рoці.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) прогнозує продовження в 2017 році незвичайних та екстремальних погодних явищ слідом за 2016 роком, який став найтеплішим за всю історію наукових спостережень за кліматом. Про це йдеться в опублікованій в Женеві заяві ВМО, передає BBC.

“2016 рік увійшов в історію з рекордним значенням глобальної температури, виключно низькою протяжністю морського льоду, неослабним підвищенням рівня моря й тепломісткості океану”, – нагадують метеорологи, наголошуючи, що “екстремальні й незвичайні тенденції збережуться в 2017 році”.

Як пояснив директор Всесвітньої програми досліджень клімату Девід Карлсон, навіть без сильної течії Ель-Ніньо в 2017 році “спостерігаються значні зміни по всій планеті”, які виходять за межі розуміння метеорологів кліматичної системи. “Зараз ми перебуваємо на справді незвіданій території”, – констатував він.

У ВМО вказують, що минулої зими принаймні три рази в Арктиці спостерігався “полярний еквівалент хвилі тепла”, викликаний припливом теплого вологого повітря внаслідок потужних атлантичних штормів. Протяжність антарктичного морського льоду була на рекордно низькому рівні.

У США в лютому було зафіксовано 11 тис. 743 теплові температурні рекорди. Від тривалої та екстремальної спеки у січні і лютому постраждала низка областей Австралії, тоді як в окремих районах Аравійського півострова й Північної Африки стояли незвично сильні холоди.

У 2016 році, за даними ВМО, на 1,1 градуса за Цельсієм була перевищена середня температура доіндустріального періоду й на 0,06 градуси попередній рекорд, зафіксований у 2015 році. Як пояснюють фахівці, потужне явище Ель-Ніньо 2015-2016 років “посилило потепління в 2016 році в доповнення до довгострокової зміни клімату, викликаної викидами парникових газів”. У ВМО вважають, що “вплив діяльності людини на кліматичну систему стає все більш очевидним”.



• не пропусти