Ринок праці України 2016: чому бухгалтер затребуваний “на всі сто”

801

Ринок праці України 2016: чому бухгалтер затребуваний на всі сто

Професія бухгалтера була популярна у всі часи. Адже процвітання підприємства, фірми, організації безпосередньо залежало від якості та кваліфікованої роботи головного бухгалтера. Статус працівника обліку в радянський час був нівельований, у зв’язку зі встановленням системи управлінської економіки. Однак, з ринковими відносинами ця спеціальність отримала другий шанс.

На сьогодні, працівники обліку – це не тільки основа фінансової сфери будь-якої компанії, але й один з головних факторів успішної діяльності. Професійна побудова звітності зумовлює стабільне, успішне, довготривале існування фірми.

Популярність бухгалтерської професії на ринку праці має нестабільне становище!

Найчастіше розшукують не тільки спеціалістів бухгалтерії, але й професіоналів вузьких профілів. На сьогодні, на ринку праці потребують таких фахівців, як фінансовий менеджер, спеціаліст фінансової корпоративної звітності, бухгалтер-касир. Зазвичай, роботодавець сам назначає посаду, на яку потрібен працівник обліку.

Серед молоді головним бухгалтером вважається фахівець з професійною самовіддачею, великим обсягом роботи і високою заробітною платою. На даний час, постає питання про кваліфікацію та якісну підготовку цих спеціалістів у навчальних закладах, бухгалтерських курсах та інших закладах додаткової освіти. Адже молоді фахівці не відповідають простим нормам професійних вимог. Так і не кожному спеціалісту бухгалтерської професії є змога влаштуватися на роботу, щоб влаштовувала повністю. Навіть, самі роботодавці незадоволені молодими працівниками.

У сучасному світі бухгалтерам стало легше працювати. Їм потрібно тільки постійно прагнути до самовдосконалення і зростання в кар’єрі. Також, не можна обійтися без підвищення рівня кваліфікації бухгалтера. Таким чином, виникають дві потреби. По-перше, це добре підготовлені професійні кадри. По-друге, основне спрямування – навчання.

Використання інформаційних технологій в навчанні покращує рівень підготовки молодих бухгалтерських фахівців, підвищує їх навички та вміння в сфері бухгалтерського профілю, обліку та аудиту. Залучення інтерактивних систем тестування дає змогу краще і об’єктивно оцінювати вміння молодих кадрів. Головне те, що завдяки цьому методу здійснюється аналіз зроблених помилок, виявляються прогалини в знаннях.

Гарний спеціаліст обліку може реалізуватися не лише як бухгалтер, а й як фінансист, фінансовий директор, аудитор.

Також, за допомогою різноманітних бухгалтерських курсів здійснюється підготовка фахівців, зокрема київський учбовий центр Стимул пропонує повний курс бухгалтера за 1800 грн. Ось тут і виникає безліч проблем з кваліфікованою підготовкою фахівців. Це пов’язано з тим, що роботодавці прагнуть віднайти висококваліфікованого співробітника, який має якісну професійну освіту, але не усі курси не дають бажаного результату.

На сьогодні, з’явилися відео конференції, але використовуються вони на практиці досить рідко (особливо у навчальних закладах). Можна сказати, що такі інформаційно-інтелектуальні технології застосовуються одиницями. Але саме завдяки телекомунікаційним засобам відбувається зв’язок між різними фахівцями, виникають передумови до створення кадрів, які обізнані в сфері міжнародного стандарту. Незважаючи на рівень підготовки молодого спеціаліста, на нього може впливати звичайний людський фактор – відсутність прагнення дізнаватися щось нове. Однак, є багато представників молодого покоління, що відносяться до професії бухгалтера не лише серйозно, але навіть творчо.

Бажаючих працювати у сфері бухгалтерського обліку не стає менше. Незважаючи на безліч труднощів, працівники бухгалтерської діяльності віддані своїй справі.

Ми вважаємо, що людина, котра обирає бухгалтерський фах, повинна володіти не тільки професіоналізмом, а й моральними рисами характеру.

Багатьох людей приваблює те, що знання, отримані в цьому непростому ремеслі, можна застосовувати в інших сферах. Ця спеціальність на сьогодні є однією з найпоширеніших, адже пов’язана з популярністю на ринку праці. Людина, працюючи на такій роботі, повинна бути комунікабельною, відповідальною, пунктуальною, активною, вміти працювати в команді, мати креативний підхід до рішення поставлених завдань, швидко навчатися новим видам діяльності та мати велике прагнення досягти успіхів у кар’єрі.

Приваблива ця посада тим, що має такі фактори, як стабільність, зміцнення ділових відносин і, при наявності необхідних знань, досить високий заробіток. Крім того, навіть досвідченим і професійним бухгалтерам ніхто не гарантує стабільності, адже нерідко в фірмах при виникненні тих, чи інших проблем керівники хочуть висунути винним саме головного бухгалтера і його підлеглих. В таких умовах не зламатися і працювати якісно можуть тільки добре підготовлені фахівці.

Новим явищем стало виникнення альтернативних фірм та компаній, що займаються аудиторською практикою. Великі комерційні організації дійшли висновку, що надання бухгалтерських послуг середнім компаніям може бути вигідно як саме по собі, так і в якості способу проникнення в інші сегменти ринку. Через регулюючі обмеження, що існують в окремих штатах, великим компаніям довелося придумати досить хитромудрий спосіб надання аудиторських та інших послуг з перевірки звітності. Усередині великої компанії створюється товариство, яке надає аудиторські послуги, орендуючи співробітників у тієї ж таки організації.

Незважаючи на всі проблеми, перспективи у бухгалтерської професії можна розцінювати як дуже непогані. Кількість фірм і підприємств постійно зростає, а це означає, що працівники бухгалтерського обліку не залишаться без роботи.

В сучасному світі, працівникам бухгалтерської та аудиторської сфери відкрито безліч нових можливостей. Вони відвідують різноманітні курси та семінари, відточуючи свої навички і професійну майстерність. Звісно, труднощів залишається чимало. Але з цим можна впоратися!

Отже, працівник бухгалтерського обліку все-таки залишається затребуваним у наш час «на всі 100».

Джерело: stimul.kiev.ua



• не пропусти