Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді

305

Лоі Кратонг – найсвітліший і романтичний фестиваль Тайланда. Він проходить після того, як закінчується сезон дощів. Головна мета фестивалю – прославляння і вихваляння богині води, яка дарує хороші опади, тим самим і майбутній урожай.

Лоі Кратонг проходить в день повного місяця в 11 місячному місяці. Дослівний переклад назви фестивалю звучить так: «пливуча листяна човен». Невід’ємний атрибут свята – човники кратонг, з маленькими палаючими свічками на палубах. Такі човники зазвичай виготовляють з бананового листя або квітів лотоса, після чого їх прикрашають не тільки свічками, але і квітами, запашними паличками, та іншими елементами декору.

Вночі починається незвичайно видовищне дійство: тисячі тайців приходять до річки і пускають свої маленькі човники на воду, при це загадавши бажання. З тайського повір’ям, бажання збудеться, якщо човник з палаючої свічок зникне з виду господаря, при цьому свічка не повинна згаснути. Це цілком здійсненний ритуал, адже після дощів річки повноводні, і їх перебіг швидко забирає човники. Люди вірять, що ця ніч особлива, саме цієї ночі духи води змивають з людини все погане, що накопичилося за рік. Саме тому тайці кладуть у човник ще й 5 своїх волосків.

Ще одним традиційним дійством фестивалю є запуск паперових ліхтарів. Сотні ліхтарів, взлетевших у височінь, несуть в небо загадані бажання людей.

Багато готелів організовують конкурси краси. Всі розважальні парки відкриті всю ніч, в них проходять безліч конкурсів, в яких можуть взяти участь усі бажаючі.

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (1)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (2)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (3)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (4)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (5)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (6)

Фестиваль Лоі Кратонг в Таїланді (7)



• не пропусти