Нові відкриття: понад 5600 років тому на теренах Кам’янця існувала трипільська ливарня

232

У червні 2016 року Держпідприємством «Науково-дослідний центр “Охоронна археологічна служба України”» Інституту археології НАН України було організовано Кам’янець-Подільську архітектурно-археологічну експедицію. Саме вона і здійснила унікальну знахідку в Кам’янці-Подільському (Хмельницька область) в липні 2016 року.

Ливарню (вік – 3800–3600 років до н. е.) віднайдено у центрі Кам’янця, на т. зв.Польському ринку. Відкриття належить видатному українському вченому, археологу і трипіллєзнавцю Дмитру Костянтиновичу Черноволу, керівнику розкопок. За його ствердженням, в Україні перший раз знайдена металообробна майстерня трипільської культури. У розкопі на площадці було виявлено три фрагменти тігелів і шість фрагментів мідних пластин. Також були знайдені мідний шлак і кістки зі слідами міді.

Як свідчать колеги Дмитра Черновола, знайти мідь в енеолітичному шарі є величезною рідкістю для вчених. Багато хто з археологів-трипіллєзнавців марно шукає її десятиріччями. Тож Кам’янець-Подільській архітектурно-археологічній експедиції надзвичайно пощастило. Водночас знахідка кам’янецької міді віком 5800 років на місці розкопок житла трипільської культури на Польському ринку – це результат важкої і самовідданої праці багатьох людей.

Ця сама експедиція здійснила вже багато відкриттів на теренах давнього Кам’янця. Серед найвизначніших – двоповерхова фортифікаційна вежа (17 ст.) та «вулиця гончарів» (15 ст.).Кам’янець-Подільський зараз змагається за членство в списку ЮНЕСКО – і останні знахідки, як сподіваються ті, хто за це вболіває, мають неабияк допомогти у тій справі.

Джерело фото: facebook-сторінки Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник та K-P Architectural-Archaeological Expedition.

/ua.igotoworld.com/