Стародавнє єгипетське місто знайдене під водою через 1200 років (фото)

483

1200 років тому древнє єгипетськє місто Геракліон зникло у водах Середземномор’я. Засноване близько 8-го сторіччя до нашої ери, задовго до заснування Олександрії в 331 до н.е., Геракліон служив головним портом для ввезення в Єгипет всіх поставок, що прибувають з грецького світу. До його відкриття у 2000 археологом Франком Годдіо і IEASM (європейський Інститут підводної археології), жодних згадок про Тоніс-Геракліон не було знайдено (місто було відоме грекам як Тоніс). Його ім’я було стерте з пам’яті людства, збережене лише в древніх класичних текстах і рідкісних написах, знайдених археологами.

гераклион

З унікальним дослідним підходом, що використовують складне технічне обладнання, Франк Годдіо і його команда від IEASM змогли визначити місце розташування, відобразити і викопати частини міста Тоніс-Геркліон, яке знаходиться в 6.5 кілометрах від сьогоднішньої берегової лінії, приблизно в 50 метрах під водою. Місто покриває площу 11 на 15 кілометрів у західній частині затоки Абукир.

затерянный город египта

Знахідки до теперішнього часу включають залишки 64 кораблів на морському дні, золоті монети і ваги, зроблені з бронзи і каменю, гігантські 5-метрові статуї разом з сотнями менших статуй незначних богів, плити з каменю з написами на древньому грецькому і стародавньому єгипетському, десятки невеликих саркофагів, де швидше за все містилися муміфіковані тварини, а так само більш 700 древніх корабельних якорів.

Дослідженики припускають, що місто було затоплене в результаті геологічного впливу і природних катаклізмів. Повільний рух грунту впливав на цю частину південно-східного басейну Середземномор’я. Підвищення рівня моря також сприяло значному затопленню. IEASM провів геологічні спостереження, виявляючи сейсмічні ефекти в підземних шарах.

Аналіз всіляких факторів у цих місцях також пропонує зріджування грунту. Ці локалізовані явища можуть бути ініційовані дією великого тиску на грунт з високим вмістом глини і води. Тиск від великих будівель, об’єднаних з перевантаженням через незвично високі приливні хвилі може істотно стиснути грунт і викликати виштовхування води, що містилася в структурі глини. Глина швидко втрачає об’єм, який створює раптове зниження рівня. Іншою версією причин затоплення також могло стати землетрус. Ці фактори, разом або незалежно, можливо і викликали догляд Геракліона в морські глибини.