“Працює за ідею”. Ведуча телеканалу “Прямий” заробляла менше 400 гривень на місяць

    21083

    Ведуча телеканалу “Прямий”, а віднедавна і кандидат у президенти України Юлія Литвиненко, опублікувала декларацію про доходи. 

    Журналіст ІНФОРМАТОРа переглянув фінансовий звіт кандидата і знайшов у ньому певні невідповідності.

    Декларацію Литвиненко за 2017-ий рік опублікувало НАЗК.

    У власності відомої тележурналістки перебуває квартира у Києві площею 71,6 квадратних метра та автомобіль Volkswagen Tiguan 2013-го року випуску. На рахунках Литвиненко перебуває 1 долар США, готівкою накопичення ведучої “Прямого” дещо більші: 10 тисяч доларів та 100 тисяч гривень.



    У декларації Юлія Литвиненко вказує, що 2017-го працювала на ТОВ “Новини 24 години”, більш відомому, як телеканал NewsOne. Також журналістка працювала на каналі “Прямий” за сумісництвом.

    І все б нічого, от тільки рівень доходів Литвиненко не відповідає середньоринковому і виглядає мізерним у порівнянні з колегами з інших телеканалів.

    Так, відповідно до даних, опублікованих на сайті НАЗК, за рік роботи ведучою на NewsOne, Литвиненко отримала 32 тисячі 839 гривень зарплати та 3 тисячі 300 гривень гонорарів – це в середньому 3 тисячі 11 гривень на місяць. На “Прямому” Литвиненко працювала також майже “задарма” – за рік роботи на каналі, наближеному до Порошенка, журналістка заробила 4 тисячі 434 гривень або ж 369,5 гривні на місяць. Загальний місячний дохід телеведучої становить 3 тисячі 380,5 гривні.

    Така цифра є меншою за мінімальну заробітну плату в Україні (3700 гривень на місяць – ред.) та не відповідає реальним доходам журналістів, тим паче телеведучих найрейтинговіших інформаційних телеканалів.

    Для прикладу, на посаді ведучої інформаційно-аналітичної програми на телеканалі “Київ” пропонують зарплату у розмірі 13,5 тисяч гривень.

    Прибиральниця на одному з українських телеканалів за один робочий день заробляє більше, ніж Литвиненко “заробляла” за місяць роботи на “Прямому”.

    Журналісти ІНФОРМАТОРа поспілкувалися з представниками провідних українських каналів – ICTV, 24 каналу та “Нового каналу” і дізналися приблизний рівень оплати праці у цих ЗМІ. Варто зазначити, що нерозголошення власної заробітної плати є одним з пунктів корпоративної етики у багатьох виданнях, саме тому колеги просили не вказувати їх імена і посади.

    “Телеведучі мають найвищі зарплати на ICTV. Якщо мова йде про ведучого новин, то це 3-4 тисяч доларів. Ведучий авторської програми, як от “Свобода слова” заробляє понад 6 тисяч доларів на місяць”, – говорить співробітник ICTV.

    На іншому каналі групи StarLightMedia, “Новому каналі”, рівень оплати праці менеджерського складу і журналістів так само значно вищий за ту суму, яку Юлія Литвиненко вказала у своїй декларації.

    “Продюсер на нашому каналі заробляє приблизно 2 тисячі доларів на місяць, оператор – близько тисячі. Фотографи мають заробіток від 600 доларів, однак він залежить від об’ємів виконаної роботи”, – йдеться у коментарі.

    Ринкові зарплати і на “24-му каналі”, де кореспонденти заробляють близько тисячі доларів США.

    Тож інформація про доходи кандидата у президенти та телеведучої Юлії Литвиненко відповідає бухгалтерській звітності її роботодавців, однак у десятки разів відрізняється від реальної ринкової зарплати її колег. Чи має одна з найвідоміших журналісток України сторонні джерела доходу? Ні, принаймні про це йдеться на сайті НАЗК, однак наврядчи фахівець такого класу буде працювати ледь не задарма, не маючи грошей для існування.