Android-смартфони в небезпеці: Більшість додатків з Google Play для обробки зображень містять віруси

    236

    Програми за допомогою порнографії або опитувань виманюють особисті дані користувачів, викрадаючи їх фото. Зловмисники створюють фейкові акаунти ошуканих людей в соцмережах і займаються вимаганням у друзів і родичів постраждалих.

    Додатки для обробки знімків на смартфоні часто містять віруси для крадіжки конфіденційних даних користувачів і паролів. Android-смартфони буквально в небезпеці, бо програми знаходяться у вільному доступі в фірмовому магазині Google Play, тому кожен може «зловити» вірус. Про це заявили фахівці з тайванської компанії з інформаційної безпеки.

    Експерти з TrendMicro заявили, в Google Play існують сотні додатків, які обіцяють надати фоторедактор для смартфонів на Android. Однак, більшість з них не тільки можуть поліпшити знімок, але і містити шкідливий код. Власникам пристроїв або пропонують переглянути і завантажити порнографію, або ж ввести свої особисті дані нібито з метою маркетингового аналізу розробників.

    У підсумку, багато користувачів обманним шляхом самі видають шахраям домашні адреси, паролі, номери телефонів і так далі. Вони переходять з фішингових посилань, де зловмисники намагаються вивідати у людей все, на чому тільки можна заробити.

    Експерти в області кібербезпеки попереджають, що деякі програми для обробки фотографій також можуть вимагати завантаження на певні сервери, нібито з метою «поліпшення якості». Однак, після цього знімки можуть бути незаконно привласнені хакерам, які використовують їх в шахрайських цілях.

    Наприклад, отримавши особисту фотографію, зловмисники можуть створювати фейкові акаунти в соцмережах, вимагаючи у родичів і друзів гроші.

    Згідно TrendMicro, більшість шкідливих додатків з Google Play для обробки фото були завантажені кілька мільйонів разів. При цьому, найчастіше зловмисники намагалися обдурити саме жителів Азії, хоча не мало постраждалих і з інших куточків планети, з огляду на популярність деяких додатків.

    Співробітники Google вже встигли заявити, що компанія вжила заходів з видалення з Google Play підозрілого ПО. При цьому, корпорація радить користувачам бути обережними. Для недосвідчених користувачів смартфонів відмінно підійде антивірусне програмне забезпечення, яке позбавляє зловмисників всіх шансів.



    • інші новини