Святвечір та Різдво: українські традиції святкування

8020

Святий вечір 24 грудня та Різдво 25 грудня (7 січня за юліанським календарем) — це одні з найважливіших свят року. Традиційно це сімейні свята, сповнені родинних традицій і в цьому є щось магічне. Хочете знати більше про Святий вечір та Різдво? Розповідаємо прикмети та традиції цих свят, що варто робити і, як їх правильно провести.

Святий Вечір 24 грудня: традиції та повір’я

Головна традиція в переддень Різдва — це сімейна вечеря. Для неї обов’язково готують 12 страв — по одній на кожного з апостолів, або на кожен місяць року. Страви переважно такі: кутя, різні вареники, заливна риба або холодець, тушкована капуста, пампушки, голубці, буряковий салат та різні засолені овочі. Усі страви мають бути пісними, адже до самого Різдва триває піст.

Вечеряти сідають, лише коли почне темнішати, а на небі засвітиться перша зірка. А, після вечері, лишають трішки куті та інших страв на столі — як частування для померлих родичів. Адже існує повір’я, що цього дня вони можуть провідати вас. Для них же, на підвіконні запалюють свічку.

Ще є такі традиції, як просити вибачення та пробачати. У переддень Різдва треба одягнути чистий та, головне, світлий одяг.

У цей вечір ставили Дідуха із сіна — символ Різдва, який був в українців ще до ялинки. Сіно зв’язували у великий сніп, прикрашали його медовими пряниками та різнокольоровими стрічками.

Не можна працювати та надто шумно розмовляти за вечерею, не можна йти далеко від дому в цей вечір та прибирати після вечері всі страви зі столу. Якщо за столом сидить непарна кількість людей — треба поставити ще одну тарілку з виделкою.

У таке свято не можна відмовляти нужденним. Навпаки, якщо хтось не має змогти провести цей вечір за сімейним столом — його варто запросити до свого столу, або, принаймні поділитися вечерею.

А, от позичати щось чи брати в борт на Святвечір та Різдво вважається поганою прикметою. Особливо, якщо це стосується грошей.

Різдво 25 грудня: традиції та повір’я

Різдво Христове — це друге за значущістю свято для християн, після Великодня. У цей день, за християнськими віруваннями, народився Ісус. Та, оскільки традиції цього свята стали значущими для всіх, тепер його святкують не тільки віряни. Це сімейне свято, сповнене цікавих прикмет та, звісно, смачних частувань.

Що роблять українці на Різдво:

Їдять кутю. Ту, що лишилася з попереднього святкового столу. Наступного дня вона стає ще смачнішою!

А, ще, різдвяну випічку. У кожній країні вона різна: у нас популярні медові пряники та печені яблука з медом. В інших країнах це імбирне печиво чи кекси з прянощами та горіхами.

Співають колядки. Діти ходять та співають пісні про народження Ісуса. Нерідко ходять із вертепом і дорослі. А всі, до кого завітала весела компанія — мають їх чимось пригостити. Дають цукерки чи щось зі святкового столу, дрібні гроші, горіхи чи медові пряники.

Колядники часто приходять не в простому одязі, а в підготовлених завчасно костюмах. Одягаються в різних містичних істот чи тварин.

У цей день усі відпочивають, святкують, проводять час із родиною або ходять у гості до сусідів чи родичів. На святковому столі вже є м’ясні та молочні страви, різноманітні солодощі.

От що не можна робити, так це лишати якусь страву, не покуштувавши її зовсім. Не можна, також, займатися роботою та побутовими проблемами. Не можна одягати старий одяг, позичати щось чи відмовляти в допомозі нужденним. Не можна варити на Різдво кисіль, а ще сваритися та кричати.

©2008 Ольга Пілюгіна, гобелен «Коляда»
А, як у вас у родині святкують Різдво? Дотримуєтеся українських традицій?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua