У Польщі виявили перстень правнучки Ярослава Мудрого

    1880

    У Польщі археологи провели розкопки, виявивши срібні перстні і ​​золоті злитки віком близько 900 років. Під час дослідження знайшли перстень, що належав онучці Ярослава Мудрого – принцесі Марії.

    Артефакти відшукали поблизу села Слушкув. У цій місцевості в XX столітті вже знаходили древні скарби. В полі поруч з населеним пунктом виявили керамічну посудину з денаріями, срібні злитки і обручки.

    Даріуш Вичулковський з Інституту археології Польської академії наук заявив, що один з перснів належав принцесі Марії – родичці Сбислава, що є дочкою князя Київської Русі Святополка.

    Передбачається, матір’ю представниці аристократії була членом династії Пржемисловічей. У Повісті временних літ згадується, що Сбислава зіграла весілля в 1102-1103 роках в Польщі з Болеславом Кривоустогом.

    Останній мріяв зробити союзниками київського і угорського князів для отримання переваги в протистоянні зі своїм братом – Збігнєвом. Історик Адріан Юсуповіч припустив, що скарб закопали в 1145-1146 роках під час втечі з Польщі. За словами вчених, Марія доводилася дочкою князю Волинському Олегу Святославовичу і була правнучкою Ярослава Мудрого.



    • інші новини