Унікальний пляж дорогоцінного каміння, зелений пляж Папаколеа, Гаваї (15 фото)

1231

Засмагати на дорогоцінних каменях здається фантастикою. Однак на нашій планеті є й такі місця. Зелений пляж Папаколеа (Papakolea Beach) на Гаваях складається з частинок хризоліту, напівдорогоцінного каміння. Здалеку пляж здається яскраво-зеленою плямою трав’янистого кольору, але коли стоїш на піску, він помітно змінює свій колір на золотисто-оливковий.

Хризоліт називають ювелірним олівіном, він має вулканічне походження і складається з силікату магнію і заліза. Виносити з пляжу пісок і камені строго заборонено. Про це попереджають відпочиваючих інформаційні таблички. На одній з них написано також, що на пляжі трапляються зсуви.

Потрапити в це місце не просто. Після отримання спеціального дозволу потрібно добиратися години чотири пішки, попередньо сплативши пеню. Хоча, якщо домовитися з місцевими жителями, вони за 15 доларів з задоволенням підвезуть на позашляховиках.

Папаколеа найпівденніша точка США, і побувати на пляжі завжди є охочі, хоча туристів тут ніколи не буває багато. Напевно, не тільки через важкодоступність місця, а ще й тому, що через великі і бурхливі припливи, скупатися вдається в рідкісні дні затишшя на океані. Папаколеа більше екскурсійний пляж. Галасливі хвилі поступово забирають дорогоцінний пісок, і років через сто його може не стати зовсім. Сумно, але це так.

Пляж Папаколеа півколом обіймають зеленуваті гори, до складу яких теж входить хризоліт. Якщо подивитися ближче, можна помітити вкраплення золотисто-зелених камінців. Гірський масив – це напівзруйнований вулканічний конус, який теж поступово руйнують океанські хвилі. Океан ретельно полірує старовинний кратер, і можливо через роки стіни пляжу теж виявляться на дні.



• не пропусти