6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою (фото)

830

Наш світ повний вражаючих проявів пишноти природи – наприклад, веселок або заходів сонця; і не настільки вражаючих – наприклад, все ті ж веселки і заходи, на які ви милуєтеся в третій або четвертий раз. Проте, природа може здивувати навіть найдосвідченіших любителів відпочинку на відкритому повітрі, якщо вони, звичайно, досить щасливі, щоб опинитися в потрібний час у потрібному місці.

1. Вогняний водоспад (Національний парк Йосеміті, США)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Ні, це не лава – так було б занадто просто. Водоспад Кінський Хвіст обо Хорстейл (Horsetail Fall) починає світитися кожного лютого: протягом двох тижнів сонячні промені падають на нього під таким кутом, що водоспад виглядає так, ніби складається з полум’я – це явище часто називають вогнепади. Зазвичай вогнепади можна спостерігати всього хвилин десять на заході в разі, якщо хмари не закривають небо.

2. Диво Мойсея (Південна Корея)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Під «дивом Мойсея» мається на увазі те, що протягом дуже короткого періоду навесні можна ходити по прибережних водах навколо невеликого південнокорейського острова – вчитайтеся: тут можна ходити по воді.

Приблизно два рази на рік у період з березня по червень прибережна лінія Жовтого моря оголюється через дію приливних сил, в результаті чого на місці, де нещодавно панувало море, виникає смуга суші довжиною близько трьох км, що з’єднує два острови – Джинді і Модо. Прохід шириною 40 м залишається відкритим всього на одну годину, і в цей час тисячі туристів користуються рідкісною можливістю пройти через море.

На острові Джинді щороку влаштовується чотириденний фестиваль, присвячений цій події. «Дивом Мойсея» явище названо на честь аналогічної події, описаного в Біблії, – Мойсей змусив води Червоного моря розійтися: можна сказати, що Біблія побічно посприяла розвитку місцевого туристичного бізнесу.

У корейців є своя власна історія про походження феномена Жовтого моря: вона свідчить, що колись на острові Джинді розплодилося безліч кровожерливих тигрів, тоді всі що жили на острові люди бігли на Модо, вважаючи, що там тигрів немає – всі, за винятком однієї старої жінки, яку забули взяти з собою. Вона молилася Богу Морів, щоб той створив шлях, і вона теж могла б піти на Модо – Бог Морів послухав її прохань, і жінка врятувалася. Правда, можна припустити, що Бог Морів володів специфічним почуттям гумору або недостатніми знаннями про місцеву фауну – тигри анітрохи не бояться води.

3. Кольорова річка (Колумбія)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Більшу частину року ріка Каньо Крісталіс в Колумбії є звичайною рікою: вода в ній чиста і прозора, а дно поросло зеленим мохом – красиво, звичайно, але нічого особливого. Однак протягом короткого періоду з вересня по листопад річка починає виглядати трохи інакше.

Восени, завдяки теплу і сонцю, нудний зелений мох розцвітає всіма мислимими відтінками, ніби химерний килим, – Каньо Крісталіс знаходить настільки божевільні фарби, що в народі їй дано прізвисько «річка, що тече з Раю». Правда, щоб побачити цю красу, доведеться пройти довгий шлях: прилетіти в невелике колумбійське містечко Ла-Макарена, потім здійснити невелику подорож на човні, а потім дійти до берега річки пішки по диких стежках.

4. Рожеві на заході гірські хребти (Італія)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Доломітові Альпи на північному сході Італії мають унікальну властивість ставати рожевими під променями призахідного сонця – це явище місцеві жителі називають Енросадіра (Enrosadira), що в буквальному перекладі означає «стати рожевим». Щовечора західні схили гір забарвлюються в різні теплі тони – від яскраво-жовтого до темно-червоного або фіолетового.

Такий ефект можливий завдяки незвичайному складу гір: доломітові Альпи складаються з останків древніх морських тварин і магми від вулканічних вивержень.

Найбільш вражаюче феномен виглядає влітку, так що якщо ви коли-небудь задавалися питанням, чи може Бог розфарбовувати світ за своїм розсудом, додайте літню подорож до Італії в свій список.

5. Кришталево-чиста повінь (Австрія)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Зелене озеро Грюнер Зее в Австрії являє собою щось більше, ніж просто водойма, загублена десь у середині гірського масиву Хохшваб, хоча більшу частину року глибина озера не перевищує двох метрів, і навколо нього росте багато зелені, а також є пішохідні стежки, що роблять це містечко ідеальним для пішого туризму.

Але таким воно залишається тільки взимку, поки сніг лежить на схилах гір: влітку сніг тане, і величезна кількість води каскадами спрямовується в озерну долину, створюючи дивовижний Водний світ.

Тепер глибина оновленого Зеленого озера сягає близько 12-ти метрів – вода в ньому настільки чиста, що якщо ви не помітите хвиль, то спочатку навіть не зрозумієте, що всі стежки і зелень знаходяться під водою, а лавки і мости виглядають як іграшки в акваріумі.

Так що повінь, яка в більшості місць на планеті стає для людей катастрофою, для Австрії швидше благо – влітку сюди стікаються сотні туристів, в основному дайверів. І дійсно – побачити під водою пейзажі, що здаються на землі цілком буденними, надзвичайно цікаво. Максимальної позначки глибина озера сягає в середині літа, так що коли наступного разу станете планувати свою відпустку, майте це на увазі.

6. Ранкова Глорія (Австралія)

6 найбільш приголомшливих «спецефектів», створених природою

Хмари у звичному розумінні досить нудні – просто-напросто скупчення конденсату, весь день подорожують по небу. Але ось в небі над Австралією все інакше: там часто можна побачити по-справжньому незвичайні хмари – ранкову Глорію.

Ці хмари складаються з довгих трубчастих скупчень водяної пари і досягають деколи 1000 км (ні, це не помилка) в довжину і 300 м у висоту. У більшості куточків нашого світу вони зустрічаються надзвичайно рідко, але в затоці Карпентарія в сухий сезон з серпня по листопад такі хмари – часті гості.

Протягом зазначеного періоду ранкова Глорія з’являється там раз на кілька днів, і весь сезон недалеко від затоки чергують пілоти, за невелику плату готові взяти туристів на борт, щоб ті подивилися на Глорію з висоти. Видовище варте того, щоб піднятися в небо – повітря з нижньої частини хмари піднімається вгору на величезній швидкості, і в результаті виникають божевільної краси турбулентні завихрення.



• не пропусти