Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (Фото)

1712

Стоячи на березі Озера Рудольф можна легко подумати, що це морське узбережжя. Хвилі тут майже такі ж, а піщані пляжі протягнулися на десятки кілометрів. Майже завжди дме вітер, а човни рибалок пришвартовані біля пірсів, готові вийти на роботу. Але це зовсім не море, це – Озеро Рудольф (його також називають Туркана) – найбільше у світі постійне озеро в пустелі і найбільше лужне озеро в світі, покриває область приблизно в 7,000 кв. км. Місцеві жителі називають його Нефритовим Морем через його захоплюючий дух бірюзовий колір. Озеро Туркана розташовується на півночі Східно-Африканської зони розломів Кенії і живиться трьома річками: Омо, Турквел і Керіо. Довге тіло Озера Рудольф опускається уздовж Східно-Африканської зони розломів від ефіопської кордону, що тягнеться в 249 кілометрах з півночі на південь і на 44 км у його найширшому місці. Максимальна глибина становить 30 метрів.

Ми вже писали про озера водою дивовижних відтінків, а також про Найкрасивіші озера світу. Продовжимо доповнювати ці статті новими місцями, які також заслуговують на увагу.

Між 4-8 тисячами років тому, Озеро Рудольф тягнулося більше ніж для 400 кілометрів від Долини Омо, майже до Барінго. Під час цього періоду у нього був вихід, річка протікала на північний захід і впадала в Ніл .

Так як Рудольф розташований у пустелі, тут часто відбуваються пориви дивно сильного вітру і шторми, які швидко розвиваються в справжню стихію. Вітри також можуть бути надзвичайно сильними, оскільки озеро нагрівається і охолоджується повільніше, ніж земля. Раптові, сильні шторми відбуваються часто, що робить озеро популярним місцем для любителів екстриму і негоди.

Озеро Рудольф оточене посушливим, на вигляд позаземним пейзажем, який часто позбавлений життя. Саме ж озеро буяє нею і є батьківщиною найбільшої в світі популяції нільських крокодилів, гіпопотамів і сотень видів птахів і риби. Скелясті береги є батьківщиною декількох видів гадюк і скорпіонів. На тутешніх берегах два мільйони років тому жили первісні люди. Сьогодні, життя чверті мільйона місцевих народів з десяти племен залежать від озера у вирощуванні зернових культур, розведенні домашньої худоби, поливу і лову риби.

Але Озеро Рудольф (Туркана) і його жителі тепер стикаються з екологічною катастрофою. Ефіопія будує масивну дамбу вгору за течією на головному водному джерелі озера, річці Омо. Коли будівництво буде завершено, озеро найімовірніше почне сохнути точно так само, як висохло Аральське море і світ чекає ще одна екологічна катастрофа, що виникла з вини людини.

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (1)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (2)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (3)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (4)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (5)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (6)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (7)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (8)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (9)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (10)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (11)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (12)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (13)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (14)

Озеро Рудольф. Найбільше у світі озеро посеред пустелі. (15)



• не пропусти