Кліматичним змінам можна протидіяти й ось як

360

Номінантка на Нобелівську премію Миру Грета Тунберг заявляла, що до врятування планети та припинення кліматичних змін потрібно підходити системно. З цим твердженням погоджувались й більшість експертів МГЕЗК. Проте до цього часу чітко не зрозуміло,  як це робити та які результати будуть отримані. Деякі ідеї щодо розв’язання екологічних проблем здаються дещо екстремальними.

Експерти говорять, що потрібно змінити капіталістичну систему, аби зупинити процес глобального потепління та поліпшити екологічну ситуацію загалом. Вона породжує тільки соціальну нерівність і нищення природи. Її ж потрібно зробити більш дружньою до навколишнього середовища. І ось деякі пропозиції, що здатні поліпшити ситуацію.

  1. Приділяти менше уваги економічному зростанню.

Рівень розвитку країни залежить від ВВП.  Люди споживають більше продуктів, для яких необхідна сировина та енергія. Промислових відходів стає більше, а утилізують їх правильно лише одиниці. Прагнення до економічного зростання призводить до марнотратства природних ресурсів. Це не те зростання, яке позитивно впливає на природу.

Набагато краще зосередитись на зростанні Індексу розвитку людського потенціалу й Показниках реального прогресу. Вони вимірюються не тільки ринковими даними, а й включають здоров’я та зниження показників погіршення навколишнього середовища.

  1. Податки й субсидії на міський транспорт.

Різке підвищення податків, наприклад, на паливо не дасть результатів, а призведе до збільшення фінансового навантаження на громадян. Беручи до уваги таке рішення варто подумати про альтернативу. Наприклад, виділити додаткові кошти на міський транспорт, зробити його безпечнішим для навколишнього середовища. Надати можливість людям пересуватися по місту на велосипедах й зробити спеціальні зупинки для них.

Підвищення податків буде дієвим для товарів, що потребують найбільше ресурсів, а їх виготовлення небезпечне для природи. Ці продукти потрібно перетворити з щоденних речей на предмети розкоші. До них належать авіаперевезення, червоне м’ясо, нафта, газ.

  1. Менше працювати.

Працювати чотири дні на тиждень та мати довготривалу відпустку – це не тільки мрія, а й необхідність, щоб зберегти природу. Так люди витрачатимуть менше часу на пересування транспортом, а більше – на приготування здорової їжі та відпочинок.

Зниження доходів громадян призведе до зменшення необхідності купувати товари «розкоші», без яких можна легко обійтись. Вони лише стимулюють ріст споживання, але не несуть цінності для суспільства.

Чотириденна праця та загальний базовий дохід громадян – це спосіб зменшити соціальну нерівність, захистити психічне здоров’я людей, забезпечити якісний відпочинок у колі рідних та друзів.

  1. Мислити на місцевому рівні.

Мало хто здатен зрозуміти масштаби знищення тропічних лісів в Амазонії чи пожежі в Сибірі. Аби боротися з кліматичними змінами, потрібно думати на місцевому рівні й змінювати ситуацію в регіоні. Такі проблеми легше вирішуються і сприяють швидкому результату.

Наприклад, нещодавні дослідження у приватному рибальстві показали, що саме воно менш затратне і здатне позитивно впливати на ріст економіки риболовецьких міст.  Таке рибальство здатне врази краще забезпечити населення рибою при меншій кількості витрат на ресурси.

  1. Вивчати більше про природу та піклуватись про неї.

Люди часто монетизують те, що насправді дає природа. Вода, рослинні ліки, деревина – це все не належить людям, проте вони встановлюють на все це ціни. Саме люди перетворюють ресурси Землі на «природний капітал», забуваючи, що не все вимірюється в грошах.

Насправді ж, потрібно сприймати природу такою, як вона є. Збільшення кількості годин на викладання у школах предмету  «Природознавства» може змінити ситуацію. Захист, відновлення та відтворення екосистем призведе до більшого різноманіття живих істот та зменшить забруднення навколишнього середовища.

  1. Не покладатися лише на технології.

Технологічні дослідження – відновлення енергії, електромобілі, розумні міста – важливі кроки для зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Проте, вони не повинні стати єдиною альтернативою для зупинки зміни клімату.

Виробництво сонячних батарей, літій-іонних батарей, або турбін також пов’язане з завдаванням шкоди природі. А процес виготовлення електромобіля навряд чи менш шкідливий. Ось чому технологічний прогрес потрібно використовувати разом зі змінами способу життя, якщо ми хочемо трансформувати наше суспільство в екологічний та соціально справедливий спосіб.

Звичайно, це не повний список того, як можна протидіяти забрудненню навколишнього середовища і кліматичним змінам. З певними пропозиціями можна й не погоджуватися, але треба пам’ятати, що все починається з людини. Потрібно змінити свій спосіб мислення і спробувати побудувати справедливе й рівноправне суспільство, в якому є більше часу на відпочинок, кращий психологічний і фізичний стан здоров’я, припинення гонитви за збагаченням. Майбутнє буде кращими тільки в тому випадку, якщо людство змінить шлях, яким йде зараз.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти