Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу, Іран (17 фото)

1050

Хаджу – найкрасивіший міст не тільки серед одинадцяти мостів Ісфахана, але й, мабуть, один з найкрасивіших серед усіх мостів світу.

Іранське місто Ісфахан колись було столицею Перської держави, і правителі з роду Тимура в 14 столітті заклали цей міст, проте з роками він зруйнувався. У 1650 році шах Аббас Другий наказав відновити Хаджу і, більше того, побудувати такий міст, рівних якому по красі і величі не буде у всій Азії. Накази шахів зазвичай не обговорюються.

Міст Хаджу і сьогодні вважається одним з найбільш вражаючих місць Ісфахана. Він стоїть на дамбі, шлюзи всередині якої дозволяють контролювати рівень води в річці для поливу. Довжина моста – понад сто метрів, а ширина – близько восьми. Двадцять три арки досягають у висоту 14 метрів. Два яруси дозволяють пересуватися в обох напрямках як на конях і муллах, так і пішки, без «пробок» і нещасних випадків. Верхній ярус, з бруківкою, – для возів – зараз закритий, хоча відчайдушні мотоциклісти, трапляється, проносяться через нього, незважаючи на поліцейських. Нижня частина – пішохідний міст. Сьогодні це найпопулярніше місце для прогулянок жителів Ісфахана і численних туристів.

Коли міст був побудований, шах зі свитою часто відвідував його, зупиняючись ввечері в восьмикутному павільйоні в центрі моста (два інших, подібних, розташовані з боків біля берегів). Тут він милувався заходом сонця, неспішно попиваючи зелений чай, а сонячні промені грали в відблисках на керамічній мозаїці, якою оброблені стіни павільйону і моста. Його піддані насолоджувалися видами блискучих вод річки під промінням заходу, походжаючи по галереях. Зрозуміло, до шаха вони не допускалися. І сьогодні доступ в цей павільйон закритий, а помилуватися заходом на річці приходить багато бажаючих

Найкрасивіше видовище відбувається над річкою Заянде, коли стемніє. Міст Хаджу раптом освітлюється так, ніби це не місце переходу через річку, а палац чи мечеть, з чудової краси арками, переходами і павільйонами. Дивно, що всі ці чудеса зберігаються без змін протягом двохсот років (в 1873 році його реставрували).

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (1)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (2)

5174dedc0533f87b4400519c

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (3)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (4)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (5)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (6)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (7)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (8)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (9)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (10)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (11)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (12)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (13)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (14)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (15)

Міст Хаджу, один з найкрасивіших мостів світу Ісфахан, Іран (16)