Замок Карнарвон, найяскравіший приклад військової архітектури середньовіччя, Уельс (15 фото)

1095

Замок Карнарвон знаходиться на півострові, оточеному водами протоки Мена. Карнарвон – найяскравіший приклад військової архітектури середньовіччя і місце паломництва численних туристів в Уельсі.

Карнарвон – один з тих архітектурних пам’яток, який може похвалитися довгою історією. Починається вона ще в I столітті н. е.. Саме тоді римляни побудували быля протоки Мена дерев’яний форт Сегонціум. На той момент, це було велике за розмірами зміцнення, здатне вмістити до тисячі солдатів. Однак, після відходу римлян форт був повністю спустошений і покинутий.

Тільки в 1073 році на місці стародавніх укріплень поновлюється життя – зводиться норманський замок. Але буквально через сорок років валлійці витісняють норманів, і уельський принц Ллівелін Великий засновує в Карнарвон поселення. В 1282 році відбувається повстання, під час якого наступник Ллівеліна Великого гине. А вже в 1283 році на Уельс приїжджає англійський король Едуард I і починає одночасне будівництво кількох грандіозних кам’яних укріплень, серед яких і Карнарвон. За наступні роки своєї історії замок неодноразово витримував тривалі облоги. І тільки в 1646 році під час Громадянської війни він здався парламентським військам. З 1911 року Карнарвон став традиційним місцем проведення інвеститури – введення в посаду принца Уельського. З 1986 року замок являє собою популярний туристичний об’єкт і відкритий для відвідування всіма бажаючими.

Найбільший інтерес у мандрівників викликає архітектура замку, в якій відчувається справжня військова міць, – оборонні стіни з вежами, галереї для лучників і зали, що знаходяться всередині. У них розташовані експозиції, присвячені життю і діяльності принців Уельських, і музей валлійських стрільців. Декілька разів на місяць у Карнарвон проводяться різні концерти і виставки. Крім того, замок є традиційним місцем святкування Айстедфодда (Eisteddfod) – фестивалю валлійських співаків і поетів.

У 1986 році замок Карнарвон разом з замками Харлех, Бомаріс і Конві увійшов до складу об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під назвою «Замки і фортеці Короля Едуарда I в Гуінедді» (англ. Castles and Town Walls of King Edward I in Gwynedd )

Більшість туристів приїжджає в Карнарвон через Англсі по Менайскому мосту. Наступний популярний об’єкт на їх шляху – мальовничий гірський ланцюг Національного парку Сноудонія та замок, що повис з висячими садами XVIII століття.