Колись грандіозний і величний, завжди заворожуючий найбільший форт Індії – Чітторгарх (9 фото)

967

Індійський форт Чітторгарх (1)

У південній частині індійського штату Раджастан на високому пагорбі розташований найбільший форт Індії – Чітторгарх (Chittorgarh). Колись грандіозний і величний, він і сьогодні, незважаючи на всі руйнування, являє собою вражаючу картину.

У форту Чітторгарх – велике і трагічне минуле. Він був побудований в 8 столітті могутнім правителем династії Мевар. Безліч разів протягом століть форт піддавався облог, і три з них – в 1303, 1535 і 1568 році були особливо драматичні.

Індійський форт Чітторгарх (2)

Історія облоги 1303 розповідає про султана Ала уд-Дін Мухаммадшах ібн Шихаб уд-Діні, забажав королеву Рані Падміні, дружину Равал Ратан Сінгха, який правив тоді в форті. Найтяжка оборона фортеці була прорвана, і щоб не здаватися ворогові, всі, що знаходилися всередині дами на чолі з королевою стрибнули в величезне багаття, зробивши джаухар, ритуальне самоспалення, а їхні чоловіки та брати полягли в битві з ворогом. В помсту розлючений султан наказав убити 30000 індусів.

Індійський форт Чітторгарх (3)

У 1535 році під час облоги султана Бахадур-шаха 13000 жінок і дітей, які перебували у фортеці, здійснили самоспалення на багатті, а 3200 воїнів-чоловіків вийшли за ворота форту, щоб битися і померти в бою.

Ще більш драматичною стала облога 1567-1568 років. Тоді багатотисячний загін імперії Великих моголів на чолі з падишахом Акбаром I кілька місяців тримав Чітторгарх в щільному кільці оточення, безперервно повергаючи його обстрілу. Коли оборонцям стало ясно, що програшу в цій битві не уникнути, багато жінок зробили самоспалення, а чоловіки відкрили ворота і впали в битві. Вважається, що тоді загинули близько 30 тисяч захисників форту. Після цієї битви форт був розграбований, а незабаром залишений і прийшов в запустіння.

Індійський форт Чітторгарх (9)

Така трагічна історія форту Чітторгарх зробила його в очах жителів Індії втіленням героїзму і мужності в ім’я свободи, і надала додаткового чарівності цього місця в очах туристів. Сьогодні форт є популярною пам’яткою Індії. Потужні ворота, арки і вежі, фортечні стіни протяжністю в 13 кілометрів, водосховища та колодязі, значна Vijay Stambha або «Вежа перемоги» висотою майже в 40 метрів, близько 130 частково або значно зруйнованих храмів і палаців, серед яких палац Падміні, – блиск колишньої слави і могутності відчувається тут буквально на кожному кроці. Не випадково нащадки раджпутів, представників князівських родин, щорічно в річницю одного з самоспалень влаштовують в стінах форту фестиваль Джаухар Мела (Jauhar Mela) в пам’ять про мужність своїх предків.

Індійський форт Чітторгарх (1)

Індійський форт Чітторгарх (2)

Індійський форт Чітторгарх (3)

Індійський форт Чітторгарх (4)

Індійський форт Чітторгарх (5)

Індійський форт Чітторгарх (6)

Індійський форт Чітторгарх (7)

Індійський форт Чітторгарх (8)

Індійський форт Чітторгарх (9)



• не пропусти