Як спланувати довгу подорож у Європу: поради з власного досвіду

1283

Відколи я перейшла на фріланс і змогла працювати віддалено — марила довгими подорожами. Й ось прийшов час, коли таку поїздку запланувала. Тепер періодично впадаю в паніку, а між цим стараюся все спланувати. Тож вирішила поділитися досвідом, щоби хтось прочитав про нього і вже панікував трішки менше.

Як спланувати недорогу подорож

1. Знайти собі компанію таких же авантюристів. Спочатку я планувала їхати сама, але, навіть, якщо будеш жити в хостелах середнього рівня — це обійдеться недешево. Та й не дуже комфортно, чесно кажучи, коли маєш поєднувати відпочинок із роботою. Краще мати під боком однодумців, які будуть проводити час, як ти. Разом значно простіше організувати й роботу, і відпочинок. Дешевше орендувати житло чи авто, веселіше ходити на пікніки чи екскурсії.

2. Заплануйте поїздку на місяць. Справа в тому, що помісячна оренда житла в Європі значно вигідніша, ніж подобова. До прикладу, я із друзями орендувала крутий будинок у Португалії на місяць, а заплатили ми по 4 тисячі гривень. Цю ж саму суму можна було витратити на 2 тижні, адже тоді б ціна рахувалася за кожну добу окремо.

3. Знайдіть водіїв у компанії, щонайменше двох. Тоді зможете спокійно орендувати авто та їздити в різні куточки країни, а не тільки у великі міста, де регулярно їздить громадський транспорт.

4. Розподіліть обов’язки. Нехай двоє людей відповідають за авто, хтось за житло, хтось за складання маршруту й так далі. Щоби кожен докладав зусиль до планування подорожі й одночасно мав змогу видихнути і відпочити.

5. Плануйте завчасно. На цілий місяць запланувати всі деталі поїздки — справа довготривала. Я починаю ще за місяць до поїздки заповнювати карту: позначати житло, цікаві місця, заклади. Записую маршрути, шукаю, куди можна поїхати, читаю про все, що буде знаходитися поряд. Зате потім не витрачаю час на це в подорожі, а точно знаю, чим зайнятися, де смачно поїсти і випити хорошу каву.

Що робити в довготривалій подорожі

Пам’ятаєте те відчуття, коли приїхав у нове місто на пару днів і не встиг зробити, навіть, третини із запланованого? Подорож на місяць зовсім не про це, ви встигнете все, тож сміливо записуйте свої побажання. До основних пунктів можна додати:

1. Найближчі цікаві міста поряд із житлом. Ті, до яких зручно доїхати на машині чи громадським транспортом. Раз чи двічі на тиждень старайтеся відвідувати нове містечко.

2. У вас буде час дослідити природу, поїхати до озер, на різні пляжі, чи піднятися на гірські вершини.

3. Не забувайте про місто, де зупинилися. Зайдіть у заклади для місцевих. Прогуляйтеся в центрі в різний час, спробуйте такий відпочинок, якому надають перевагу тутешні люди.

4. Сходіть на ринки, у маленькі крамнички, на барахолки — у таких місцях можна пробувати чи купити багато цікавого. Знайти те, чого, навіть, не планували.

А ще, якщо підготували собі карту з хорошими закладами й культурними пам’ятками, то вам точно буде чим зайнятися в кожному місті.

Як зібрати речі на місяць

Дивно, але це, навіть, простіше, ніж коли їдеш на тиждень. Так, є сенс купити багаж, а не їхати з ручною поклажею. Але сумку в багаж можна взяти одну на двох, щоби заощадити.

Оскільки в будинку буде пральна машинка, то можна брати одягу, як на тиждень — просто вибрати улюблений, зручний одяг, який відповідає погоді.

Гігієнічні засоби, такі, як шампунь, гель для душу тощо — простіше взяти в магазині вже на місяць, ніж намагатися вмістити в багаж.

Що є сенс зібрати ще вдома, так це хорошу аптечку, у якій є все, що може вам знадобитися: ліки від застуди, від отруєння, знеболювальні тощо.

Обов’язково візьміть змінну пару взуття, капці для душу (вони ж і хатні капці), достатньо готівки або картку, якою можна розраховуватися в інших країнах.

Щоби все встигнути, готуватися до такої поїздки треба щонайменше за місяць. Адже попереду на вас чекає місяць насичений пригодами й ніякі побутові питання не повинні заважати.

А ви задумувалися колись про таку довготривалу поїздку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua