7 рецептів незвичайних страв із гарбуза

98941

Коли приходить сезон — гарбузи вважають скоріше прикрасою осені і її символом, ніж продуктом для щоденного використання. З нього готують декілька разів суп, кашу з галушками чи крупою і забувають про те, що можна використовувати гарбуз ще в десятках цікавих страв. Ми вирішили нагадати про те, як можна використовувати цей продукт у повсякденному раціоні та підібрали 7 цікавих рецептів з гарбуза:

Гарбузовий лате

Вирішили ми почати із одного напою. Адже він стає дуже популярним з приходом осені. Проте, лише у кав’ярнях. Чому б не приготувати його вдома? Все що потрібно зробити — заздалегідь приготувати сироп із гарбуза, що зовсім не складно. І можна буде спокійно смакувати таку каву зранку у себе на кухні.

Що знадобиться?

Для сиропу: 200г почищеного гарбуза, 120мл води, 100г цукрової пудри, по пів ложки меленої кориці, гвоздики, мускатного горіха, імбиру.
Для кави: 250мл кави, завареної зручним для вас способом, 80мл молока плюс 20мл вершків низької жирності.

Як приготувати?

Почати варто, звісно, із приготування сиропу. Розігрійте духовку на максимальній температурі та запікайте шматочки гарбуза на протязі 40 хвилин. Для цього необхідно викласти їх на деко, замотаними у фольгу. Розмотайте гарбуз та збийте його міксером. Додайте всі інші компоненти для сиропу і поставте у каструлі на легкий вогонь. Варіть протягом 15 хвилин, може трішки більше, щоб він загустів.

Для приготування кави — спочатку змішайте сам гарячий кавовий напій із 1ст.л гарбузового сиропу. Молоко з вершками міксером збийте протягом хвилинки, щоб піднялась пінка та обережно влийте у склянку з кавою.

Пиріг з гарбузом та горіхами

Пиріг із гарбузовою начинкою — це просто обов’язковий десерт осені. Він змусить полюбити гарбуз навіть тих, хто ненавидів усе життя каші та супи із нього.

Що потрібно?

Для основи: 250г пшеничного борошна, 120г вершкового масла охолодженого, 1 яйце, 1ст.л води, дрібка солі.
Для начинки: 0,5кг гарбуза очищеного, 2 яйця, сік та цедра половинки лимона, 100г меду рідкого натурального, 150г грецьких горіхів, пів чайної ложки меленої кориці.

Очищений гарбуз потрібно запекти так само, як у попередньому рецепті — при максимальній температурі, як мінімум 40 хвилин.

Тим часом — замішуємо тісто. Борошно слід посолити і порубати ножем із вершковим маслом до стану крихти (можна просто перетерти руками). Вбити яйце, влити воду і ретельно змішати.

Зразу беремо форму для випікання пирога, формуємо тісто під цю посудину, вкладаємо на дно та формуємо високі бортики. Треба зробити декілька отворів на дні, аби тісто добре пропеклось. Перед випіканням потримайте форму в холодильнику протягом 15 хвилин, а потім відправляйте тісно у піч, теж на 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Саме час братись за начинку. Слід підсушити горіхи на сковорідці і порубати їх на шматочки. Міксером збити гарбуз до стану пюре. Додати до нього лимонний сік та цедру, мед, горіхи, корицю, збиті яйця.

Змішане тісто залити на запечене тісто і випікати пиріг ще 30 хвилин при тій же температурі.

Подавати десерт слід тільки після повного охолодження, зі шматочками горіхів і медом.

Гарбузові кекси

Це не просто ще один десерт, а і чудовий формат обіду, який можна взяти з собою на навчання чи роботу. Тісто, в основі якого є гарбузове пюре, стає надзвичайно ніжним і вам не знадобиться навіть додавати начинку. Перевага кексів, на відміну від попереднього рецепту, у тому, що гарбуз не треба запікати, а компоненти і приготування — елементарні.

Що треба?

200г пшеничного борошна, 2 яйця, 1 склянка борошна, 100г вершкового масла, 2/3 склянки цукру, 1 лимон, 1ч.л розпушувача, дрібка солі, пів склянки подрібнених грецьких горіхів.

Як готувати?

Гарбуз натерти на мілкій тертці та відділити від соку. Додати у нього натомість сік і цедру лимону. Масло розітріть із цукром, яйця збийте — і змішайте все це з гарбузом. Окремо слід змішати борошно з розпушувачем, сіллю і додати до рідких інгредієнтів. Замісити не надто густе тісто.

Духовку розігріваємо на 180 градусів, силіконові формочки ледь змащуємо вершковим маслом та до половинки наповнюємо тістом. Посипаємо тісто горішками та випікаємо кекси протягом 30 хвилин. Якщо верхівка почне підсихати зарано і ви боїтесь її перепалити — окропіть кекси зверху невеликою кількістю води.

Солоний пиріг із гарбузом і сиром

А ось і солона страва із гарбузом, але зовсім відмінна від тих, до яких ми звикли. Готується теж дуже швидко, адже до нього слід придбати одразу готове листкове тісто.

Що треба?

З розрахунком на 1 порцію потрібно 150г гарбуза, 100г твердого сиру, 1 жовток, оливкова олія, сіль, перець, дрібка прованських трав.

Як готувати?

Очистити гарбуз та нарізати його тонкими скибочками. Обсмажити на сковорідці із сіллю і оливковою олією майже до готовності. За бажанням можна попередньо кинути в олію роздавлений зубчик часнику для аромату.

Сир натерти на тертці. Викласти на деко пергамент, зверху тісто. Тісто змащуємо збитим жовтком. На тісто — скибочки гарбуза і сир. Посипати їх чорним перцем та прованськими травами. Завернути по краях тісто на декілька сантиметрів, закривши начинку (але не повністю).

Випікати слід пиріг при 170 градусах близько 20хвилин. Можна змастити його трішки оливковою олією, якщо бажаєте отримати хрусту скоринку.

Чізкейк з гарбузом

Всім відомо про цей популярний десерт, але не всі знають, який він смачний у поєднанні з гарбузом! Як саме готується гарбузовий чізкейк? Запечений гарбуз додають прямо у сирну начинку. Смак виходить оригінальний, а десерт ще більш повітряним, ніж зазвичай.

Що потрібно?

Для тіста: 1 пачка печива пісочного “до чаю”, 1ч.л меду, пів пачки теплого вершкового масла, 3ст.л какао порошку.
Для основи: 400г сиру домашнього, 100г цукрової пудри, 200г пюре із запеченого гарбуза, 1 яйце, по пів чайної ложки меленої кориці за ваніліну та цедра одного апельсину.

Як готувати?

Змішати пачку печива з маслом, медом та какао. Викласти це тісто на дно форми і утрамбувати ложкою, щоб воно рівномірно прилягло. Поставити форму накриту плівкою у холодильник.

Для приготування основи важливо спочатку добре збити сир із цукровою пудрою. Збивайте їх міксером до тих пір, поки сир не позбавиться від грудочок і не стане по структурі схожим на крем. Далі додавайте у сир ванілін та корицю, слідом — пюре. В кінці додаємо яйце і ще раз ретельно збиваємо все.

Заливаємо основу у холодну форму та випікаємо протягом 40 хвилин у духовці, розігрітій на 180 градусів. Дістаємо чізкейк та даємо йому повністю охолонути. Загортаємо і харчову плівку і ставимо у холодильник, як мінімум на 3 години. Різати його слід лише після повного охолодження.

Паста з гарбузом

Ще одна швидка у приготуванні та смачна несолодка страва із гарбуза. Це одночасно і оригінальний спосіб використати продукт і варіант незвичного додатку до пасти.

Що треба?

150г макаронних виробів із твердих сортів пшениці, 100г очищеного гарбуза, 1 зубчик часнику, 50 твердого сиру, 2-3 листочки базиліку, 2-3ст.л оливкової олії, сіль за смаком.

Як приготувати?

Одразу ставимо воду на сильний вогонь і коли вона закипить — кидаємо варитись макарони. На приготування макаронів із твердих сортів знадобиться близько 15-20 хвилин.

Одночасно із цим розігріваємо сковорідку з олією, кидаємо туди роздавлений зубчик часнику перед приготуванням гарбуза. Гарбуз слід нарізати мілкими кубиками і обсмажити із сіллю до золотої скоринки.

Готові макарони змащуємо парою капель олії, зверху викладаємо гарбуз, натираємо на мілкій тертці сир та прикрашаємо листочками базиліку.

Пряні шматочки гарбуза, запечені в духовці

Гарбуз може бути і окремою стравою, котра припаде до смаку кожному, якщо правильно його приготувати. Практично кожен із нас любить хрусткі закуски із картоплі чи сиру. Цей варіант , із гарбуза, вам також сподобається.

Що потрібно?

Один маленький гарбуз, 2ст.л оливкової олії, 3ст.л спеції карі, 1ч.л солі, по пів чайної ложки прованських трав, паприки сушеної солодкої та сушеного часнику.

Як приготувати?

Гарбуз почистити та порізати на тонкі довгі брусочки (як картопля фрі). Змастити гарбуз оливковою олією та змішати з усіма спеціями. Викласти на деко, застелене пергаментом.

Випікати близько пів години при температурі 180 градусів. Можна легенько перемішати підч ас запікання, щоб гарбуз не приклеївся до пергаменту.

А які страви із гарбуза ви зазвичай готуєте восени?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти