Таємниче зникнення Агати Крісті: витончена помста чоловікові або блискучий піар?

1521
Королева детектива - письменниця Агата Крісті
Королева детектива – письменниця Агата Крісті

Агата Крісті увійшла в історію як автор цікавих детективів, однак сьогодні мало хто пам’ятає, що таємничі історії вона не тільки описувала в книгах, але і втілювала у власному житті. Найбільшою загадкою її життя стала історія зі зникненням: одного ранку машину письменниці знайшли порожньою і з увімкненими фарами, сама ж власниця авто зникла. Пошуки тривали 11 днів. За цей час поліція висунула найнеймовірніші версії про долю Крісті, а продажі «останнього» детектива письменниці злетіли просто до небес…

Портрет Агати Крісті
Портрет Агати Крісті

Зникнення Агати Крісті стало новиною, яка прокотилася по всій Англії і навіть сколихнула США. Поліцейські збилися з ніг, розшукуючи письменницю, в ході розслідування виникали все нові і нові версії події. А діло було так: 4-го грудня 1926 року у відділення поліції англійського містечка Ньюлендз Корнер надійшло повідомлення про те, що місцевий пастух на світанку виявив порожню машину на самому краю кар’єра. Про власника машини не було відомо нічого, зрозуміло було лише, що це жінка, оскільки в салоні залишилися її речі. Незабаром слідчим вдалося встановити власницю покинутого авто. Нею виявилася письменниця Агата Крісті.

Портрет Агати Крісті в молодості
Портрет Агати Крісті в молодості

Першим, кому повідомили про те, що трапилося, став чоловік Агати Крісті – полковник Арчібальд. Той по ряду причин відреагував дуже невдоволено: по-перше, ніч перед зникненням дружини він провів за містом зі своєю коханкою, і розголошувати цю інформацію він не хотів. А, по-друге, подавшись додому після дзвінка поліції, він знайшов конверт з посланням. У листі йшлося про те, що винуватцем усіх бід, що сталися з Агатою Крісті, є одна людина – її законний чоловік. Арчібальду стало ясно: дружина явно розраховувала на те, що конверт потрапить в руки правоохоронців. Але сталось не так, справа брала новий напрямок.

Дитинство і юність Агати Крісті
Дитинство і юність Агати Крісті

Намагаючись уберегтися від гучного скандалу, Арчибальд прикладав максимум зусиль і організовував ретельні пошуки. Поліція, у свою чергу, довго не розуміла мотивів вчинку Агати, журналісти нагнітали ситуацію, і незабаром стали звучати найнеймовірніші припущення. Говорили про можливе самогубство і загибелі від рук зловмисників, припускали, що вона могла просто втратити пам’ять або навмисно втекла з міста. Популярність росла, романи розкуповувалися, всім кортіло дізнатися, що ж стало з письменницею. Багато хто звинувачував в її можливій смерті чоловіка, адже він, втрачаючи самовладання, розповів про те, що покинув її напередодні інциденту. Про його зраду говорили все більш відкрито, чоловік насилу відбивався від настирливих репортерів.

Агата Крісті з дочкою Розалінда і зі своїм онуком Метью Прічард
Агата Крісті з дочкою Розалінда і зі своїм онуком Метью Прічард

В ході розслідування брав участь і письменник Конан Дойль. «Батько» Шерлока Голмса прекрасно уявляв собі, як вести приватне розслідування, і в пошуках відповіді на питання, що мучило всіх, звернувся до фахівця-екстрасенса. Показавши рукавичку Агати Крісті, він отримав відповідь, що жінка жива і незабаром з’явиться. Так і сталося, через кілька днів поліція отримала відомості, що в одному з готелів проживає жінка, яка за зовнішніми ознаками дуже нагадує Агату Крісті. Жінка називала себе Тереза Ніл і запевняла, що вона з ПАР проїздом, і в самий час була чудово поінформована про справи сучасної Англії і запально танцювала під модні ритми вечорами.

Агата Крісті зі своїм другим чоловіком Максом Маллоуеном, надгробок на могилі Агати Крісті
Агата Крісті зі своїм другим чоловіком Максом Маллоуеном, надгробок на могилі Агати Крісті

На упізнання в готель разом з поліцейськими прибув і Арчибальд. Звичайно ж, він впізнав дружину, та, в свою чергу, спробувала запевнити всіх, що у неї сталася тимчасова амнезія, і пам’ять почала повертатися, коли вона побачила чоловіка.

Агата Крісті за друкарською машинкою
Агата Крісті за друкарською машинкою

В особистій бесіді з Арчібальдом Агата Крісті зізналася, що план втечі був придуманий нею, коли вона прийняла неминучість розлучення. Їй хотілося насолити зрадливому чоловіку, і план спрацював. Одночасно з цим письменниця зробила прекрасний піар для своїх книг, хоча щиро переконувала Арчі, що не затівала всього цього в цілях самореклами. Поговоривши після зустрічі, пара прийняла мудре рішення залишитися тимчасово разом (щоб в пресі вляглися пристрасті), а через рік розірвати шлюб.

Справжньою любов’ю в житті Агати Крісті став союз з другим чоловіком Максом Маллоуеном. Їх знайомству теж передувала практично детективна історія!



• не пропусти