Казкова Пейзажна алея у Києві: в гостях у Синього кота і людини дощу (фото)

6123

У цьому сквері живуть казки, фантазії, магія і сучасне мистецтво. Їхній світ на стільки різнобарвний і захоплюючий, що, зайшовши в гості, ти не захочеш повертатись. Бо доведеться прощатись із цими милими лавочками-казковими істотами, парканами-звірами і кольоровим посуд велетнів, з якого можна спускатись, як із гірки. Навіть якщо похмуре небо не хоче тішити день сонцем, тут завжди все по-святковому яскраво.

Мистецький дитячий майданчик розташований на Пейзажній алеї, яка колись була закладена з метою створення для туристів можливості огляду краєвидів Подолу та Дніпра.
Тепер цю алею називають просто — Пейзажкою. І відома вона сучасним туристам найперше дитячим та арт-майданчиками. Із найрізноманітнішими фантазійними скульптурами, які насправді зачаровують своїм милим виглядом і дітей, і дорослих. Це, безумовно, одне з найкрасивіших і найцікавіших місць туристичного Києва. Воно особливе: добре, кольорове і веселе. Тут все просто і красиво, як у казці.
А знаходиться наша туристична пам’ятка на історично відомій Старокиївській горі. Тож сама енергетика тут незвичайна.

Стара гора Верхнього міста

Кажуть, саме на цій території колись княжив Кий. А у часи Київської Русі тут було зосереджено суспільно-політичне життя столиці, саме тут була історична частина поселення — Верхнє місто. На Старокиївській горі стояли оборонні споруди, що захищали Київ від ворожих набігів. У IX—X ст., як кажуть літописи, на горі розташовувались два князівські палаци. Була тут і резиденція князя Аскольда, а після його смерті – Олега, Ігоря та Ольги. Тому, і не тільки тому цю гору називають історичним серцем міста. Ще до нашої ери на горі жило населення черняхівської та зарубинецької культур. А капище Світовида, яке знайшли на початку минулого століття, є найстарішим з усіх, відомих на території Києва.

1980 року на Старокиївській горі відкрили Пейзажну алею. Вона створювалась як частина Архітектурно-історичного заповідника «Стародавній Київ». У радянські часи на цій землі хотіли організувати великий музей під відкритим небом. Та план не здійснився.

Сьогодні на території Пейзажки знаходиться Національний музей історії України. Гора справді живописно-пейзажна, бо з вершини відкриваються наймальовничіші краєвиди Подолу і Задніпров’я: гори Дитинка, Уздихальниця, Замкова, Копирів кінець. Тут ще ростуть масиви зеленолистих лісів, а схили Старокиївської гори досі зберігають свої обриси, такі ж, як за часів Київської Русі. До речі, Пейзажна алея знаходиться зараз під охороною ЮНЕСКО і визнана пам’яткою природи місцевого значення.

Дев’ять подушок і 30-метровий кіт

14 листопада 2009 на Пейзажній алеї відкрився незвичайний дитячий майданчик. Всі його скульптурні об’єкти — фонтани, лавочки, паркани, ігрові гірки мали вельми незвичайні обриси — форми чашок, ляльок, ігрових кубиків, тварин, невідомих чудернацьких істот… Прикрашені вони яскравою кольоровою мозаїкою. Усі «жителі» ніби вийшли з казки — «Пригоди Аліси в Країні Чудес». Насправді таким і був задум авторів для багатьох скульптур — змалювати цю історію під відкритим небом і зробити так, щоб кожен зміг відчути себе справжнім героєм.

Маленький принц, казкова фігура якого теж прикрашає сквер — у певному сенсі, гість із самої Франції. Адже його українським дітям подарував Французький центр культури.

А ще тут є галерея мозаїчних портретів дітей різних рас; чотири кольорові хлопчики, які в оригінальний спосіб створюють “фонтан”; тридцятиметрова стіна, в усю довжину якої розлігся кумедний багатоногий синій кіт (це, мабуть, найвідоміший синій кіт в усьому Києві); маленькі янголята, що сидять на стосах кольорових подушок, та ще багато цікавого, що зможете побачити самі, побувавши там.

Окрім «дитячих» експонатів, Пейзажну алею прикрашає Арт-майданчик. Парк сучасної скульптури та інсталяції “Kiev Fashion Park” відкрили у 2011 році в кінці весни. Він показав киянам красу сучасного ландшафтного мистецтва. Встановлені об’єкти справді дуже цікаві і часто мають навіть глибокий філософський зміст. Наприклад, лавочку від Андре Тана багато розуміють як символ дуалістичності життєвого балансу (на лавці можна сидіти лише удвох). Інші дизайнерські лавочки мають такі назви (які точно відображають їхній вигляд): Окуляри, Кавун, Рушник, Лавочка з подушкою і пледом, Руки…

Авторський задум

Ідея зокрема “Kiev Fashion Park” полягає у тому, що талановиті українські дизайнери разом із скульпторами реалізовують свої проекти у парках і скверах столиці, якими не тільки прикрашають Київ. Це цілком функціональні речі для відпочинку, зроблені якісно і добротно. І що важливо, кошти, затрачені на спорудження об’єктів, виділили меценати. Ініціатором проекту є Олександр Соколовський (співзасновник Ukrainian Fashion Week).

Не брали грошей з міського бюджету і на спорудження Дитячого майданчика. Він збудований за спонсорські кошти, в тому числі і гроші жителів навколишніх будинків. Батьком цього казкового дива називають талановитого київського скульптора Костянтина Скритуцького. Саме він втілив у життя ідеї архітектора-дизайнера Ольги Кондрацької. Також свою працю вклала сюди художниця Леся Кара-Коця.

Окремий майданчик парку під назвою «Два світи» подарувала дітям відома організація —Національний банк України минулого року. Тут є скульптури у формі кранів з краплями води, велетенські пончики, черепаха, крокодил… Всі вони, за задумом авторів (Костянтина Скритуцького та Федора Баландіна) — жителі двох різних світів: доброго і злого. Негативний світ, за задумом авторів, населяють: черепаха-тіньова економіка, павук-рекетир, скорпіон-контрабандист та крокодил-бюрократ. Інші персонажі є законослухняними.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Місто Київ, перехрестя вулиць Володимирської та Великої Житомирської.

GPS:
50 27 ‘22.70 “N
30 30 ‘42.80 “E

Поради бувалого мандрівника:
Тут гарно у всі пори року, тому приїжджайте у будь-які вільні вихідні. Вхід в алею є безкоштовним.
Потрапити сюди можна з боку Андріївського узвозу, або з Поштової площі, що теж буде не далеко. Якщо їхатимете на метро — вам потрібна станція «Золоті ворота».

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Пейзажная-аллея1

p18g67d9jrnqnc0fvrkn301oqe1

PaintStreet_11

78688555

mouse-peyzagnaya-aleya

43902ec079ee

1b92135e1600f48bcb63e65c931d65f4

38194411

PaintStreet_19

pejzazhnaja_alleja6

peyzazhnaya-alleya1-36

фонтан гривня

map

525

10669_640

d

скульптура називається "Дощ"
скульптура називається “Дощ”


• не пропусти