Дивовижний Шийонський замок на Женевському озері, Швейцарія (21 фото)

1724

Замок Шийон (фр. Château de Chillon), відомий також як Шийонський замок, розташований на Швейцарській Рив’єрі, на березі Женевського озера, за 3 км від міста Монтре. Побудований на центральній дорозі, що сполучає Швейцарію і Італію, замок завжди мав важливе стратегічне значення. Замок являє собою комплекс із 25 будівель, споруджених в різний час. Шийонський замок у Швейцарії – історична споруда, відома на весь світ, завдяки поемі Дж. Байрона «Шийонський в’язень», замок набув великої популярності.

Перші згадки замку в письмових джерелах відносяться до середини XII століття. Однак є відомості, що говорять про ще більш ранньої споруди – до 1000 року. До XVI століття замок належав графу Савойю, потім перейшов у володіння Бернців, а наприкінці XVIII століття почав ставитися до власності швейцарського кантону Во.

З XIV століття Шийонський замок практично не змінився. Він являє собою складний архітектурний комплекс, що складається з 25-ти будівель, трьох дворів і круглих оборонних стін. На території є невеликий відкритий для купання пляж. Всередині замку – розкішно обставлені кімнати, арсенал, каплиця. Підземелля гідні особливої ​​уваги. Їх архітектура нагадує високі готичні собори XIII століття. Саме в підземелля, за віковою традицією, і полягали в’язні.

У 1816 року Дж. Байрон, прославив замок в поемі, залишив на одній з колон темниці свій автограф, тим самим давши початок цікавої традиції. З тих пір в замку побували і «відзначилися» відомі літератори і письменники з багатьох країн. Їх увага зробила не останній вплив на популярність Шийона серед туристів. У наші дні в замок щорічно приїжджають десятки тисяч мандрівників.

У 1887 році Шийон зусиллями кантону Во був відреставрований і оголошений музеєм. А в 1891 році замок отримав статус «Історичний пам’ятник».



• не пропусти