Маяк Вежа Геркулеса, історичний об’єкт з непростою історією, Іспанія (11 фото)

1347

Діючий маяк, розташований на березі іспанського міста Ла-Корунья, носить ім’я – Вежа Геркулеса. У цього історичного об’єкта, включеного з 2009 року до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, непроста історія.

Маяк був побудований ще римлянами в кінці 1-го сторіччя, архітектором проекту став Кай Сервій Лупо, про що свідчить напис MARTI AUG.SACR C.SEVIVS.

Маяк був побудований римлянами з метою полегшити працю мореплавців. Адже «берег біля краю землі» або «берег смерті», як називали його в той час, часто був місцем безлічі корабельних аварій. Досвідчені моряки намагалися обходити це місце стороною, вірячи в його прокляття.

У Середньовіччя Вежу Геркулеса перестали використовувати за призначенням і перетворили на оборонну споруду. Численні війни Іспанії проти Англії привели до зниження торгової активності і запустіння маяка.

Незважаючи на те, що Вежа Геркулеса в новий час занепала і була повністю перебудована, за наказом Карла III в 1788 році, Вежа, і ще кілька важливих об’єктів, серед яких парк культур, давньоримська будова і малюнки наскального живопису збереглися до наших днів.

Про древні маяки та їх колишню велич ми знаємо сьогодні тільки по згадках в древніх джерелах. А ось на маяк Вежа Геркулеса у нас є можливість споглядати і донині. Він вважається найдавнішим збереженим маяком у світі. Цей факт, безумовно, радує туристів, які неодмінно вирушають подивитися на цей величний пам’ятник архітектури!

Безліч легенд оточує маяк на березі іспанського містечка, одна з них пов’язана з його назвою. Згідно з легендою, Геракл, епічний грецький герой, бився з Геріоном і зміг перемогти його. За рішенням Геракла, на місці бою була побудована башта, в якій оселилися люди з Галатії.

Перша письмова згадка про іспанський маяк датується в 1086 році кодексом Бурго-де-Осма. У 1300 році вийшла середньовічна карта світу, на ній Вежа Геркулеса була зображена поряд з кінцевою точкою шляху Святого Якова.

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (1)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (2)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (3)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (4)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (5)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (6)

Маяк Вежа Геркулеса, Іспанія (7)

Маяк Башта Геркулеса, Іспанія (8)

Маяк Башта Геркулеса, Іспанія (9)

Маяк Башта Геркулеса, Іспанія (10)

Маяк Башта Геркулеса, Іспанія (11)



• не пропусти