Приголомшлива фортеця Мехрангарх, одна з найбільших фортець світу (12 фото)

808

Мехрангарх – це приголомшлива фортифікована споруда, яка розташована в північно-західній частині індійського штату Раджастхан. Фортеця Мехрангарх знаходиться на високих, стрімких скелях Марвара і буквально домінує над містом Джодхпур. Місто і фортецю з’єднує гірська дорога довжиною в 5 кілометрів.

Будівництво фортеці розпочалося одночасно із заснуванням міста-форту Джодхпур в 1459 році. Окремі частини фортеці відносяться до більш пізнього періоду – правління махараджі Джасвант Сінга – до 1638-1678 років. Аж до 1943 року в фортеці Мехрангарх проживали представники сімейства правителів даного індійського регіону.

Фортеця гордо увінчує собою скелястий стрімчак, являючи собою неприступний, надійний притулок у разі облоги чи нападу ворога. Стиль будівель палацу – це гармонійне поєднання воістину східної розкоші, вишуканості королівської резиденції і мінімалізму архітектури функціональних фортечних споруд.

Головний вхід у фортецю Мехрангарх знаходиться в Башті Перемоги (це одна з семи високих веж, які охороняють підступи до споруди). За темним склепінням вежі починається вже кріпосна дорога, досить звивиста і крута, а навколо підносяться тераси відкритих альтанок та інші палацові споруди, витончені загратовані вікна цих будов служать не тільки прикрасою, але і дозволяють спостерігати за всіма входами у фортецю. Славиться красою своєї обробки і казковою розкішшю ще одна башта Мехрангарх – Залізна.

Кожен з палаців фортеці по-своєму унікальний. Перлинний палац здивує відвідувачів переливами білосніжного мармуру, Палац квітів на перший погляд виглядає цілком скромно, але при цьому вельми витончено та елегантно в свому облицюванні з Раджастханського пісковика рожевого кольору, а верхній – Тронний зал нічим не поступається імператорським покоям, зведеним для правителів з династії Моголів.



• не пропусти