Телецьке озеро – краса Алтайської природи. (8 Фото)

779

Телецьке озеро є одним з найкрасивіших озер Алтаю, а місцеві жителі називають його Золотим озером. Розташоване в південній частині західного Сибіру, ​​в Улаганському районі Алтаю. Свою назву воно отримало кілька століть тому, коли сюди прибули перші російські дослідники, які зустріли на берегах місцевих жителів з племені Тілеса. Оточене безліччю мальовничих гірських хребтів озеро знаходиться на висоті в 436 метрів над рівнем моря. За своєю глибиною це четверте найглибше озеро Росії, що входить в список 30 найбільш глибоких озер світу (займає 25 місце). У довжину озеро витягнулося на цілих 77 кілометрів, а середня ширина становить 2-3 кілометри. Глибина Телецького озера становить 325 метрів.

Озеро містить величезні обсяги найчистішої прісної води, що по своїй чистоті не поступається воді озера Байкал . Близько семи десятків річок впадає в озеро, не рахуючи кількох сотень інших більш дрібних періодичних джерел. Майже весь свій водостік Телецьке озеро віддає в річку Біє, яка, в свою чергу, впадає в Об.

Уздовж берегів можна споглядати чудові пейзажі, обривисті ущелини, затоки, печери і кілька красивих бухточок. Через дуже чисту воду дно проглядається на 15 метрів, а в замерзлому стані шар льоду також повністю прозорий.

У туристичному плані Телецьке озеро дуже популярне у відпочиваючих. Це одна з найбільш відвідуваних визначних пам’яток Алтайського краю. Уздовж його берегів розташувалися 18 туристичних таборів і баз. Піші екскурсії сприятливо впливають на організм, а найчистіше повітря заряджає енергією. Ну а заради прекрасної риболовлі сюди з’їжджаються рибалки з усієї країни.

Варто обов’язково згадати знаменитий 77 маршрут, популярний в радянські часи. Він включав пішохідний тур вздовж берегів Телецького озера, і плавно перетікав у триденний шлях на човнах по озеру. Серед інших обов’язкових для відвідування місць – водоспади Корбу і Кіште, Кам’яну затоку і дельту Чулишмана. Кількість гротів і печер і зовсім не піддається обчисленню.

Повертаючись до питання про те, чому місцеві жителі називають Телецьке озеро Золотим. Причина криється в тому, що в озерній глині ​​знаходяться золоті розсипи. Поклади золота на Алтаї не рідкість, тому тут ведуться розробки та видобуток, відкриваються та досліджуються нові джерела.

Величезною перевагою цього чудового куточка природи є його віддаленість. Завдяки цьому Телецьке озеро не так піддалося впливу людей, як той же Байкал. Тут все знаходиться в тому ж стані, в якому було багато тисячоліть тому. До того ж, деякі частини озера і зовсім недоступні для багатьох туристів, так як дістатися туди можна тільки на човні.

Через велику глибину і безліч прохолодних гірських джерел, вода залишається холодною протягом усього року. Навіть у найспекотніші літні дні температура навряд чи перевищить 10 градусів за Цельсієм.

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (1)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (2)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (3)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (4)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (5)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (6)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (7)

Телецьке озеро і краса Алтайської природи. (8)



• не пропусти