Сапфірові стіни крижаної печери Скафтафелл (Skaftafell) – одна з визначних пам’яток Ісландії

1392

Крижані печери не тільки вражають уяву туристів своєю красою, вони сприймаються як нерукотворне диво – чари, повторити яке людині не дано. Одна з таких печер розташована в природному парку Skaftafell в Ісландії , вона утворена багатовіковими крижаними нашаруваннями.

Льодовики, що утворюють стіни цієї надзвичайно красивої печери, настільки «спресовані», що практично не містять бульбашок повітря. Відсутність повітря призводить до того, що стіни печери буквально поглинають весь видимий світ, виключаючи синій колір. Цим пояснюється той факт, що стіни Skaftafell вражають туристів своїм незвичайним кольором – створюється відчуття, що вони викладені з сапфірів, це видно навіть неозброєним оком. Цей оптичний трюк можна побачити не завжди: зазвичай взимку затяжні дощі змивають верхній шар льодовиків, і тоді зсередини печера починає сяяти, немов дорогоцінний камінь. Крім того, таке унікальне явище можна спостерігати на різнокольорових айсбергах , які перевертаються у воді, і їх поверхня також виглядає блакитний.

Печера була утворена в результаті того, що дощова і тала вода накопичується на льодовику, а після, стікаючи потужним потоком, утворює своєрідні тунелі. Як вже було зазначено, «стеля» і «стіни» цього загадкового тунелю пофарбовані в синій колір, а ось «стать» печери – в темні каламутні тону, такий ефект створюють осадові породи, які «вмерзают» в «дно» льодовика.

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (6)

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (5)

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (4)

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (3)

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (2)

Сапфірові стіни крижаної печери Skaftafell - одна з визначних пам'яток Ісландії (1)



• не пропусти