Вражаючий готичний Собор Святого Віта, Прага, Чехія (20 фото)

5428

Собор святого Віта – національна святиня Чехії, перлина чеської та західноєвропейської архітектури. Собор Святого Віта – готичний католицький кафедральний собор, сховище коронаційних регалій і усипальниця королів Богемії.

Собор Святого Віта знаходиться в Чехії в Празькому Граді в Градчанах. Градчани – це один з чотирьох історичних районів Праги. Празький Град являє собою стародавню фортецю-кремль (замок). За площею це найбільший замок у світі. Празький Град є резиденцією президента Чехії, колишніх чеських королів і президента Чехословаччини. У резиденції жили і деякі імператори Священної Римської імперії.

Сьогодні Празький Град – це величезний адміністративний центр, розташований на пагорбі в Градчанах і підноситься над Прагою і річкою Влтавою. Празький Град є найбільшою президентською резиденцією в світі. Кафедральний готичний католицький собор Святого Віта – головна архітектурна домінанта Празького Граду.

Собор Святого Віта будувався 600 років. У 925 р. перший храм-ротонду побудував Святий Вацлав, який похований у Соборі Св. Віта (повна назва собору – кафедральний Собор Св. Віта, Вацлава і Войтеха). Офіційно будівництво почалося в листопаді 1344 під заступництвом короля Чехії Карла IV і архієпископа Ернеста з Пардубіце і закінчено в 1929 році.

В 1419 році собор постраждав від гуситських воєн, через що не збереглися до наших днів багато ікон та скульптур. Будівництво багато разів зупинялося не тільки через війни, а й через нестачу коштів.

Архітектори, які творили і будували собор – Маттіас з Арраса, Петер Парлер, Йозеф Краннера, Йозеф Мокер, Каміл Гілберт. Великі будівельники собору – Петер, Вензел і Йохансен Парлер, Майстер Петрілк, Альфонс Муха, Франішек Кисела, і багато інших. Неповторна архітектура собору обумовлена ​​математичними розрахунками Маттіаса з Арраса і художнім хистом скульптура Петера Парлера.

Собор Святого Віта замислювався його творцями як фамільний склеп, місце для коронації чеських королів. Архітектура Собору Св. Віта рясніє бюстами і карнизами із зображенням представників королівської династії, єпископів Чехії та празьких архітекторів. Архітектура Собору Святого Віта вражає своїм готичною і неоготичною пишністю. Знадвору це будівля, що складається з декількох веж висотою під 100 метрів, величезні балкони по периметру, кругле вікно-розетта діаметром 10 метрів з біблійними малюнками, що вражають декоративністю склепіння. Всередині собору висотою 33 метри, вітражні вікна, хор і вівтар.

Собор Святого Віта є основним архітектурним та історичним пам’ятником стародавньої Праги, духовним орієнтиром Чехії, місцем паломництва католиків з усього світу. У Празькому Граді у Градчанах проходять різні фестивалі та виставки. Поблизу Собору Святого Віта розташована знаменита платна Злата вуличка, відома своїми маленькими будиночками-карликами, вбудованими в кріпосну стіну. На Золотий вуличці розташовані сувенірні крамниці, виставки та галереї.

У Градчанах, поряд з Собором Святого Віта, розташовані і такі історичні пам’ятки, як чумний стовп з Дівою Марією і Костел св. Яна Непомуцького, Градчанська ратуша, Монастир капуцинів на Лоретской площі. А так само Шварценбергський палац, Штернбергський палац, Тосканський палац, Сальмський палац і ще ряд архітектурно-історичних палаців, оточуючих сучасну президентську резиденцію Чехії і Собор Святого Віта.

Собор Святого Віта в Празі – це колиска раннього готичного стилю, де збереглися шедеври архітектури і мистецтва, і де покоїться прах тисячолітньої історії.

Собор Святого Віта фото.

Головний собор Праги. Собор святого Віта (1)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (2)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (3)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (4)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (5)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (6)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (7)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (8)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (9)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (10)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (11)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (12)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (13)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (14)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (15)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (16)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (17)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (18)

Головний собор Праги. Собор святого Віта (19)



• не пропусти