Протягом року в християнському календарі є чотири важливих періоди посту. Вони називаються: Великодній, Різдвяний, Успенський та Петрів. Петрів — також називають Апостольським, адже він триває перед святом Апостолів Петра і Павла.
У 2019 році Петрів піст починається 24 червня і триватиме до 12 липня, коли святкують Петра і Павла. Тобто, в цілому, піст триватиме 25 днів, що не мало. Той хто збирається постити — вже може планувати плавну підготовку. А ми розкажемо про Петрів піст детальніше:
Історія та значення посту
Перші згадки про цей піст існували ще у III столітті. Однак, тоді його дотримувались ті, хто з певних причин не могли постувати в період Великоднього — така собі компенсація. З часом — його присвятити до важливого дня вшанування апостолів Петра і Павла. Двоє святих — мають величезне значення для християнської віри, адже вони, за легендами, одні з перших відправились за Ісусом Христом.
Сам піст містить в собі такі ж правила, як інші: обмеження в їжі, тілесних втіхах, їжі, веселощах.
Прикмети та традиції українців на Петрівку
В перший день посту косили сіно. Звідси взялась народна приказка: «Хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить».
Дівчата робили вінки з трав, які лишилися після зелених свят та пускали їх по воді. Оскільки в період посту наставали найкоротші ночі та сонце пізно сідало: мали більше часу щоб білити полотно, прясти, поратись біля конопель, вишивати тощо.
До слова, християнська варіація свята Купала — Івана Хрестителя, святкується 7 липня. Тобто не до посту, а в його період. Тож гучні гуляння мали б бути заборонені за правилами важливого посту, проте, це чомусь випускається з виду.
Як постувати в різні дні тижня
1. Понеділок. Пісна гаряча їжа, але без олії.
2. Вівторок — пісна їжа з соняшниковою олією, риба.
3. Середа — сухоїдіння. Заборонені страви з маслом чи олією, гарячі страви. Лише сира холодна їжа, салати тощо.
4. Четвер — пісна їжа та риба, як у вівторок.
5. П’ятниця — як і в середу, лише суха пісна та холодна їжа без олії.
6. Субота — можна їсти гаряче, додавати олію, вживати рибу та морепродукти.
7. Неділя — святковий день, можна дозволити один невеликий келих вина, а краще всього половину келиха. Їжу їсти просту, головне уникати страв тваринного походження.
Як бачите — заборони не дуже суворі, тож такого посту можуть дотримуватись всі. Особливо, враховуючи, що в літній час багато фруктів і овочів. Такі зміни в раціоні навіть підуть на користь.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua