Воздвиження Хреста Господнього 14 вересня: історія свята, традиції та заборони

494

Воздвиження — одне із дванадесятих свят, яке несе особливі обряди й оповите легендами. Хрест має особливе значення у житті кожного християнина, тож варто на цей день звернути увагу й спинитися для молитви.

Воздвиження Хреста Господнього за новим календарем

У 2024 році Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього або ж просто Здвиження чи Здвиг відмічаємо 14 вересня. До минулого року свято відзначали 27 вересня за григоріанським календарем.

Історія свята Воздвиження

14 вересня святкуємо Воздвиження як пам’ять про віднайдення Хреста Господнього в Єрусалимі приблизно в 346 році біля гори Голгофа, де розіп’яли Ісуса Христа.

Про те, як відшукали Хрест Господній, ходять легенди, а історики не можуть знайти точні відповіді. Імовірно, дата 14 вересня обрана, бо цього дня відкрили Храм Воскресіння, де зберігалася частина хреста. Хоча сам Животворящий Хрест із храму за століття було втрачено, але свято і досі лишається символом перемоги над злом.

Частина реліквії зберігається у вівтарі храму в Єрусалимі. Решта, скоріш за все, розділена на частини й знаходиться в різних куточках світу.

Як відзначають Воздвиження в Україні

На свято і цілий тиждень після нього проводяться служби у церкві. Священники піднімають і опускають хрест на всі сторони світу. Віряни ходять до храмів для спільної молитви перед іконою Животворящого Хреста з вірою у захист від усього злого, темряви та для міцного здоров’я.

На свято часто моляться для зцілення від хвороб, прощення гріхів. А також цього дня діє строгий піст як пам’ять про жертву Господа на Хресті.

Традиції та повір’я на Воздвиження Хреста Господнього

У народі вважали, що саме після цього свята земля движиться до зими. Та й справді кожен осінній день ставав усе довшим і прохолоднішим.

Говорили, що на Здвиження хліби з поля в комору здвигаються, й було важливо закінчити збір урожаю до свята: не тільки обробити зерно, а й зібрати всі овочі та поскладати в комору на зиму.

Саме на Воздвиження птахи відлітали у вирій. А в лісі начебто збиралися усі гадюки й плазуни на галявинах, які уже до весни залазили в нори.

Що не можна робити на Здвиження

  • Різати будь-що, рубати дрова, виконувати будь-яку роботу з деревом. Усе тому, що Ісуса Христа розіп’яли на дерев’яному хресті.
  • Краще не починати важливі справи цього дня, бо не вийде їх закінчити.
  • Не давати нічого в борг.
  • Заборонялося ходити в ліс, аби гадюки з собою не потягли під землю.
  • Також на свято треба молитися й дотримуватися суворого посту, не їсти рибу, м’ясо, молочні продукти і яйця.