Українська кухня вражає своєю різноманітністю. Якщо ми починаємо досліджувати якусь одну страву, то з часом розуміємо, що є десятки-сотні варіацій її приготування. Про борщ говорять, що він в кожному дворі, в кожної господині, інший і неповторний. До речі, нещодавно на порталі ВСВІТІ була опублікована добірка цікавих рецептів борщу (https://vsviti.com.ua/interesting/food/123164). А в цій статті ми частково зануримось у світ вареників. І мова піде навіть не про начинки, яких теж дуже багато, а про різновиди та способи приготування.
В цьому відео оглядово можна побачити всі види вареників
Але для кожного виду вареників підібрано окремий рецепт, щоб можна було детальніше зрозуміти, як вони робляться.
1. Класичні вареники
Класичні вареники – це найпопулярніший вид вареників, які готуються з тіста та начинки, і після того, як вироби зроблені кілька хвилин варяться.
Тісто на такі вареники, зазвичай, робиться або тепловим, або холодним способом. Перший варіант, а саме заварне тісто, є найбільш розповсюдженим. Універсальне заварне тісто включає всього 4 складники: борошно, вода, сіль, олія. В різних варіаціях цього тіста деякі складники можуть змінюватися іншими. Тісто виходить еластичне, з нього добре виліплювати і в процесі готування не розварюється.
Ось рецепт універсального тіста
- борошно – 400 гр.
- сіль – 0,5 чайної ложки ( можна додавати в інтервалі 0,5 – 1,5 % від маси борошна, в даному випадку від 2 грамів до 6 грамів )
- вода – 200 гр. (50% від маси борошна)
- олія – 3 столові ложки або 12 грам (приблизно 3% від маси борошна)
Як зробити тісто на вареники
Стосовно начинок, то їх десятки: від солодких до солених. Найпопулярніші це сир, картопля, картопля та сир, квашена капуста, лівер, мак, вишні, чорниці та інші..
Ось, для прикладу, найпростіший рецепт вареників з картоплею, які готуються з вищезгаданого заварного тіста та картопляної начинки, де підсмажена цибуля перемішується з відвареною толоченою картоплею. Такі вареники чудово смакують, як в піст, так і звичайні будні. А ще їх іноді готують на Святий вечір. (Про святвечір https://vsviti.com.ua/ukraine/121169)
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ВАРЕНИКІВ З КАРТОПЛЕЮ
Картопляна начинка для вареників
- картопля – 800 г.
- цибуля – 1 шт.
- олія – 1 столова ложка
Засмажка для вареників з картоплею
- цибуля – 1 шт.
- олія – 2 столові ложки
Як приготувати прості вареники з картоплею
2. Запечені вареники
Це вареники, які ми зустріли в кулінарній книзі про стародавню українську кухню. Взагалі, вареники з сиром, це одні з найпопулярніших вареників. Але ось ці вареники відрізняються від класичного рецепту тим, що вони варяться до напів готовності, а після цього ще й запікаються.
Колись, мабуть, це робили в печі, але можна відтворити цю смакоту і в духовці. Бажано взяти для такої задачі горщик. Так вийде колоритніше і цікавіше! Ще в цих варениках використовується, замість води, молоко і тісто робиться холодним способом.
До речі, вареники з сиром це основна страва на Масницю (Сиропусний тиждень).
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЗАПЕЧЕНИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ
Рецепт тіста на вареники з сиром:
- борошно – 400 г.
- яйце – 1 шт.
- молоко – 150 г.
- сіль – 1 щіпка
- олія – 1 чайна ложка
Рецепт начинки з сиром для вареників:
- Кисломолочний сир – 500 г.
- цукор – 50 г.
- яйце – 1 шт.
- вершкове масло – 50 г.
Підлива для вареників з сиром:
- Вершкове масло – 60 г.
- сметана – 200 г.
Як готувати вареники з сиром запечені в сметані
3. Смажені вареники
А це спосіб урізноманітнити свої гастрономічні відкриття, що стосуються вареників. Смажені вареники додадуть цікавих вражень. Головне взяти смачні солоні начинки, хоча можна поекспериментувати і з солодкими.
Також робимо все, як в класичних варениках, але тільки до того моменту, як їх потрібно варити. Ми їх кидаємо в каструлю і коли вони спливають, виймаємо їх, просушуємо і тоді вже на сковороду. Там по дві три хвилини обсмажуємо і хрумкаємо з різними сучасними соусами або ж по класиці зі сметаною.
Обсмажували вареники з картоплею, про які вже писалося вище.
Як смажити вареники
4. Вареники на парі
А це вареники з дріжджового тіста, які під час приготування підростають і стають білосніжні та пухкі. Готуються вони по особливому, на парі. Через дріжджове тісто пропускається повільно пар і вони за час приготування підростають і стають схожі на пиріжки.
Щоб приготувати такі вареники потрібно на ємність з водою натягнути марлю. Але в сучасному світі можна скористатися різними допоміжними спеціальними каструлями чи пароваркою.
Насправді, це дуже смачні та цікаві вареники. Аналогічно до класичних, тут можна використовувати різноманітні начинки: як з різними фруктами та ягодами, так і з солоними начинками. Звичайно, для солоних лиш потрібно підібрати інше тісто.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ВАРЕНИКІВ НА ПАРІ З ВИШНЯМИ
Дріжджове тісто для вареників на пару:
- яйця – 4 шт.
- цукор – 2 столові ложки
- борошно – 4 склянки
- дріжджі – 100 г.
- молоко – 1 склянка
- масло – 120 г.
- сіль – 1 щіпка
Начинка з вишень для парових вареників:
- вишні – 700 г.
- цукор – 80 г.
Підлива для вареників з вишнями:
- сметана – 2 столові ложки
- ванільний цукор – 1 пачка
Як зробити вареники на парі
5. Ліниві вареники
Це особливий вид вареників. Вони теж варяться, складаються з тіста та інгредієнтів для начинки, але традиційні варениці ніхто не вирізає і не накладає в них начинку, щоб виліпити вареник, який схожий на місяць.
Тут все робиться простіше. Зазвичай, змішується все, що на тісто, з тим, що використовується для начинки. Це може бути картопля або кисломолочний сир, або все разом. Робиться однорідне тісто, з якого потім нарізаються вироби схожі на палочки. Говорять на них ще – палюшки.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЛІНИВИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ ТА КАРТОПЛЕЮ
- картопля – 1 кг.
- кисломолочний сир – 500 г.
- борошно – 2 стакани
- картопляний крохмаль – 70 г.
- сіль – 1 щіпка
- Засмажка
- цибуля – 1 шт.
- смалець – 1 столова ложка
- сметана – 1 столова ложка
- олія – 1 столова ложка
Як готувати ліниві вареники
6. Гречані вареники
А це гречані вареники і вони в цій добірці для того, щоб показати, що тісто на вареники може бути не тільки з пшеничного борошна. Для прикладу, тут використовується запашне гречане борошно, яке в цьому рецепті поєднане з пшеничним. Воно додає страві неабиякого гречаного аромату і особливого темного кольору.
А ще є цікаві факти про те, що Т. Г. Шевченко, теж любив їсти гречані вареники. Можливо йому їх готували не точно по такому рецепту, але зазначено, що вареники з сиром з грубої гречаної муки були однією зі страв, які йому подобалися….
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ГРЕЧАНИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ
Тісто на гречані вареники:
- борошно пшеничне – 130 г.
- борошно гречане – 130 г.
- вода – 120 мл.
- яйце – 1 шт.
- сіль – 1 чайна ложка
Начинка на гречані вареники:
- кисломолочний сир – 600 г.
- сіль – 0,5 чайні ложки
- яйце – 1 шт.
Шкварки для вареників
- сало – 100 г.
Як готувати гречані вареники
Ось така вийшла добірка вареників, яка показує різноманітні способи приготування цієї страви. Зберігайте собі ці рецепти, діліться з друзями і пишіть в коментарях свої рецепти вареників і які ви робите до них начинки.
Всім дякуємо і смачного!
Автор Дмитро Дячук з каналу НАШІ БЕСАГИ,
спеціально для ВСВІТІ