День святого Юрія Змієборця – 6 травня. Прикмети, заборони та традиції святкування

4362

Щороку 6 травня настає День святого Юрія, або ж Юрія Змієборця. Святий Юрій (він же Святий Георгій) є одним із найбільш шанованих та відомих постатей серед християн. На іконах його зображають величним воїном, який списом пронизує змія, сидячи верхом на білому коні. Ця картина символізує перемогу весни над зимою, святого над дияволом, добра над злом.

Юрія Змієборця також називають Святим Георгієм, Георгієм Переможцем. Він є опікуном всіх воїнів, але, водночас, опікуном хліборобства та скотарства. Саме у цей день вперше за всю весну виганяють худобу на пасовиська. Женуть тварин вербовими гілочками, які освятили в церквах ще на Вербну неділю.

Особливо шановане це свято у львів’ян, адже Святий Юрій — вважається охоронцем їхнього міста та опікуном організації Пласт. Саме на честь цього святого у Львові названі три храми.

Традиції святкування Юрія 6 травня:

Подекуди, пастухів обливали водою, щоби накликати дощ. Йшли зі священником до полів, щоби освятити їх перед початком весняних робіт. На сході сонця збирали росу, яка цього дня вважалася цілющою. Хворі промивали росою очі, дівчата вмивалися аби стати гарнішими та зберегти молодість, а літні люди мочили нею голову, щоби та не боліла. Господині крапали цією росою на домашню птицю, щоби добре неслася та плодилася.

Серед молодих дівчат було заведено в цей день ворожити. Як почуєш, що кує зозуля, треба спитати, коли заміж вийдеш. Як зозуля після питання затихла, значить у цьому році. Як продовжила кувати, то треба рахувати уважно: скільки разів повторить, тільки років ще дівувати.

Звісно, головна традиція дня — це перший вигін худоби.

Заборони та застереження Дня Юрія:

Не можна в цей день забирати у тварин те, що вони зубами вхопили, що б це не було. Мовляв, то подарунок від Юрія, який їм належить.

Не можна, також, сіяти кукурудзу, мак чи гарбуз. Мовляв, нічого не вродить, або буде мізерний врожай. Не можна прясти чи в’язати, не бажано навіть доторкатися до матеріалів із вовни. Мовляв, тоді вовки перегризуть усіх овець. Та й, згідно з християнськими традиціями, на свята не можна займатися рукоділлям.

Не можна кричати, сваритися, сперечатися — бо Юрій покарає грозою. Не можна відмовляти у допомозі нужденним, особливо, якщо саме вас попросили.

Народні приказки та прикмети на 6 травня:

  1. Якщо саме в цей день посіяти редьку, то вона буде соковитою та добре вродить.
  2. Тепла погода 6 травня – до раннього літа.
  3. Сильний дощ цього дня – трави багато виросте.
  4. Святий Юрій по полю ходить, хліб-жито родить.
  5. Юрій на поріг весну приволік.
  6. До Юрія паші вистачить і в дурня.
  7. Коли на Юру дощ і грім, то буде радість всім.
  8. Юрій з хати всіх нас на поле виганяє.
  9. На Юрія починає співати соловей.
  10. Якщо на Юрка сховається в житі курка, то буде добрий врожай.
  11. Юрій з водою, а Микола з травою.

А ви знаєте цікаві прикмети чи приказки до цього свята?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти