Його називають грибом-ноотропом і часто рекомендують використовувати для покращення роботи мозку. Наскільки корисний гриб їжовик гребінчастий, і чи справді він покращує інтелектуальні здібності та пам’ять?
Для чого приймають їжовик гребінчастий
Їжовик гребінчастий (Hericium erinaceus) – це гриб, який часто використовується для підтримки когнітивних функцій, включаючи пам’ять, увагу та концентрацію. Він також може сприяти покращенню настрою та якості сну. Крім того, їжовик гребінчастий вважається корисною для зміцнення імунітету, поліпшення травлення і має антиоксидантні властивості. Завдяки цьому він привертає увагу як натуральний засіб загального зміцнення здоров’я.
У країнах Східної Азії та Японії цей гриб вважається делікатесом і вживається у їжу. Його користь для здоров’я відома протягом кількох століть, про що свідчить його застосування у традиційній азіатській народній медицині. Сьогодні його активно застосовують люди з різних країн.
Виробники та продавці біодобавок на основі їжовика гребінчастого заявляють, що цей гриб може приносити багато користі:
- сприяє поліпшенню пам’яті, концентрації та когнітивних функцій;
- допомагає захищати нервові клітини та сприяє їх відновленню;
- зміцнює імунітет;
- підтримує травну систему;
- нормалізує рівень цукру на крові;
- підтримує серцево-судинну систему;
- підвищує життєвий тонус та енергію.
Ще одна важлива особливість їжовика в тому, що його активні компоненти проходять захист головного мозку (гематоенцефалічний бар’єр), на відміну від багатьох речовин.
Також гриб є джерелом низки корисних речовин, зокрема ергостеролу – провітаміну D2. Крім цього, в їжаку є калій, фосфор і амінокислоти (все, крім L-метіоніну і L-триптофану), які займають близько шостої частини маси гриба.
Їжачок гребінчастий: як приймати
БАД екстракт їжовика випускають для споживання всередину в капсулах і рідкому вигляді. Він підходить для щоденного використання.
Перед вживанням препарату уважно ознайомтеся з інструкцією. Залежно від дозування та форми випуску спосіб застосування відрізнятиметься.
Як правило, БАДи в капсулах дозуванням 450-500 мг рекомендується приймати до 2 штук на день; у рідкому вигляді – 1-5 мл на день. Перерв у курсі не потрібно.
Додаткові корисні властивості гребінчастого їжовика
Завдяки холіну в складі, їжовик гребінчастий додатково посилює вироблення ацетилхоліну – важливого нейромедіатора, що відповідає за передачу нервових імпульсів. Це особливо важливо для підтримки пам’яті та розумової діяльності, особливо в умовах нестачі холіну в раціоні. Препарат підходить для вегетаріанців, не містить лактози, глютену та сої, що робить його доступним для людей з різними харчовими обмеженнями.
Полісахариди їжовик гребінчастоогонейтралізують дію шлункової кислоти, захищаючи стінки шлунка від її впливу при наявності виразкової поверхні, стимулюють регенерацію слизової поверхні шлунка, сприяють загоєнню виразок на внутрішній поверхні стравоходу. Вони також покращують кровообіг у травних органах, стимулюють всмоктування у шлунку та кишечнику, посилюють перистальтику, перешкоджають розвитку пухлинних процесів у харчовому каналі. Крім цього, полісахариди гриба стимулюють імунітет організму, знижують стомлюваність та знижують вміст ліпідів у крові.
Клінічні дослідження показали, що компоненти, що входять до складу гриба, здатні підтримувати здоров’я нервових клітин, уповільнювати їхнє відмирання, спричинене віковими нейродегенеративними захворюваннями: хворобою Паркінсона, Альцгеймера тощо.