Як зберігати мандарини в домашніх умовах

    3

    Фрукти можна покласти в холодильник, льох, на балкон або залишити за кімнатної температури.

    Від чого залежить термін зберігання мандаринів

    На це впливає свіжість і якість плодів: перестиглі або зіпсовані фрукти довго не зберігатимуться. Звичайно, терміни також залежать від умов — у прохолоді та за високої вологості повітря мандарини зберігаються краще.

    Як обрати мандарини для зберігання: огляд і сортування

    Уважно огляньте плоди. Зовсім не обов’язково, щоб вони були яскраво-оранжевими. Шкірка може бути й із невеликими вкрапленнями зелені — це жодним чином не впливає на смак м’якоті. На шкірці можуть бути сухі подряпини, цятки або сіточка — загоєні незначні «травми», отримані під час росту.

    Обмацайте мандарини й переконайтеся, що вони пружні, а шкірка щільно прилягає до м’якоті. Плід не повинен бути надто м’яким, твердим або сухим. У якісних цитрусових зберігається плодоніжка з хвостиком або без нього. До речі, наявність листя аж ніяк не гарантує свіжість мандаринів — це лише приманка для покупців. Може здатися, що плоди ніби вчора зірвали з гілки, але насправді листя цих фруктів досить довго залишається живим і зеленим.

    Головне, щоб плоди були чистими, без механічних пошкоджень, слідів ураження хворобами та шкідниками, а також без гнилих і пліснявих плям. Пошкоджені або підморожені мандарини, на жаль, не зберігатимуться довго.

    Не забудьте оцінити аромат цитрусових: він має бути свіжим і приємним. Якщо ви відчули непривабливий запах на кшталт плісняви або гнилі, такі фрукти брати не варто.

    Скільки зберігаються мандарини

    Найкраще мандарини зберігаються за температури від 2 до 6 °C та вологості повітря 85–90%. Такий мікроклімат може підтримуватися в холодильнику, у спеціальному відсіку для овочів і фруктів. Там мандарини залишатимуться свіжими до двох тижнів.

    Можна покласти плоди в прохолодний льох, на утеплений балкон або лоджію. Теоретично термін зберігання буде таким самим, як і в холодильнику. Однак у подібних місцях складно підтримувати стабільну температуру й вологість повітря, через що мандарини можуть зіпсуватися швидше.

    За кімнатної температури цитрусові пролежать трохи менше — до 10 днів.

    Де і як правильно зберігати мандарини в домашніх умовах

    Як ми вже згадували, цитрусові можна покласти в холодильник, льох, на балкон або лоджію чи залишити за кімнатної температури. Яке б місце для зберігання ви не обрали, дістаньте мандарини з упаковки. У пакеті може накопичуватися зайва волога, через що плоди почнуть гнити.

    Крім того, тримайте мандарини якомога далі від яблук, авокадо, бананів, динь, ківі, персиків, груш, перців і помідорів. Ці фрукти й овочі активно виділяють етилен, через що мандарини можуть швидше псуватися. Мити плоди перед закладанням на зберігання не потрібно — робіть це безпосередньо перед споживанням.

    Зберігання в холодильнику

    Переконайтеся, що поверхня плодів суха, за потреби промокніть їх паперовим або звичайним рушником. Також перевірте, що в холодильному відсіку для овочів і фруктів немає конденсату. Викладіть у ємність плоди розсипом і відправте на зберігання.

    Якщо в холодильнику немає спеціального відсіку, покладіть фрукти в окремий контейнер або відкритий паперовий пакет і тримайте на нижній полиці.

    У будь-якому разі періодично оглядайте мандарини. Своєчасно прибирайте зіпсовані екземпляри, щоб гниль і пліснява не поширилися на якісні плоди.

    Зберігання в льосі, на балконі або лоджії

    Відіберіть цілі й якісні фрукти, за потреби обережно протріть їх від зайвої вологи. Щільно загорніть кожен плід у шар пергаментного або звичайного чистого паперу. Обгортка захистить цитрусові від перепадів температур і надлишку вологи.

    Викладіть мандарини в один шар у сітчасті ящики з дерева або пластику. Якщо під рукою їх немає, візьміть картонну коробку й зробіть у дні та стінках кілька великих отворів для кращої циркуляції повітря.

    За можливості не ставте тару просто на підлогу. Розмістіть мандарини на стелажі або зробіть невеликі підпірки, наприклад переверніть порожній ящик і поставте фрукти зверху. Так вони краще провітрюватимуться.

    Час від часу розгортайте папір і оглядайте кожен мандарин, щоб прибрати зіпсовані плоди.

    Зберігання за кімнатної температури

    Цей варіант підходить для невеликих партій фруктів, які ви плануєте з’їсти найближчим часом. За високих температур і сухого повітря, що особливо характерно для опалювального сезону, мандарини ризикують швидко пересохнути.

    Покладіть цитрусові в пластиковий, дерев’яний, емальований або скляний посуд в один шар. Не складайте фрукти надто щільно, інакше вони можуть почати гнити. Можна додатково загорнути кожен мандарин у папір, щоб уберегти продукт від пересихання.

    Поставте фрукти в найпрохолодніше місце, подалі від батарей, плити та інших джерел тепла. Переконайтеся, що протягом дня на мандарини не потраплятимуть прямі сонячні промені. Регулярно оглядайте плоди й викидайте ті, що почали псуватися.

    Яких помилок при зберіганні мандаринів варто уникати, щоб вони не псувалися

    Зберігання в поліетиленових пакетах. У закритому середовищі накопичується конденсат, що призводить до гниття плодів і утворення плісняви. Постарайтеся якомога швидше дістати фрукти з упаковки після покупки. Зберігайте їх у паперовій оболонці або просто так.

    Миття мандаринів перед закладанням на зберігання. Цитрусові нерідко покривають спеціальним захисним воском перед транспортуванням, що дозволяє їм довше залишатися свіжими. Якщо змити цю оболонку, шкірка стане більш уразливою для проникнення бактерій і грибків, що може прискорити псування продукту.

    Непридатні умови. За надто високої температури цитрусові можуть швидко пересохнути, а за надто низької — потемніти або підмерзнути. Якщо у вас немає можливості тримати фрукти в холодильнику, льосі або на балконі, не купуйте їх про запас. Зберігайте невеликі партії в найпрохолоднішому місці в домі, подалі від батарей.

    Неправильне «сусідство». Як ми вже говорили, мандарини чутливі до етилену. Зберігайте цитрусові подалі від овочів і фруктів, які інтенсивно виділяють цей газ.

    Які запитання про зберігання мандаринів у домашніх умовах виникають найчастіше

    Чи можна заморозити мандарини на тривалий термін? Зберігати мандарини в морозильній камері не рекомендується — через це м’якоть втрачає смак і щільність. Хіба що можна заморозити очищені дольки окремо, а потім використовувати їх у коктейлях та інших напоях замість льоду.

    Чому мандарини в холодильнику покриваються пліснявою? Це відбувається через підвищену вологість і утворення конденсату. Зберігайте фрукти без упаковки, щоб забезпечити їм циркуляцію повітря. Якщо це не допомогло, переконайтеся в справності холодильника та перевірте цілісність ущільнювача на дверцятах. Також періодично протирайте відсік для фруктів, щоб позбавитися зайвої вологи.

    Як оживити злегка підсохлі мандарини? Покладіть фрукти в глибоку ємність із трохи теплою (не гарячою) водою. Важливо, щоб рідина повністю покривала цитрусові. Залиште їх на 1–2 години за кімнатної температури, потім дістаньте й витріть насухо. За цей час шкірка мандаринів насититься вологою та стане м’якшою. Правда, після «реанімації» плоди точно довго не зберігатимуться, тому потрібно з’їсти їх одразу.



    • інші новини