Харчуватися різноманітно й смачно, не залишаючи на касі пів зарплати, цілком реально.
Крок 1. Спланувати меню
Довго стояти біля полиць, обираючи — курка з макаронами чи яловичина з гречкою, а потім прийти додому й зрозуміти, що краще було взяти рибу та рис, — знайома ситуація. Готове меню на день убереже від такої проблеми: ви ще до походу в магазин визначитеся з бажаннями й точно покладете в кошик саме те, що потрібно.
Якщо строгий раціон здається незручним, спробуйте роздрібнити завдання. Наприклад, спершу оберіть кухню (азійську, українську, італійську чи французьку), а далі складіть список кількох страв, які зможете приготувати для себе чи сім’ї.
Крок 2. Структурувати список покупок
Звичайний перелік потрібних товарів уже полегшує шопінг, але структурований список зробить його ще швидшим. Згрупуйте продукти за категоріями, так само, як вони розташовані в магазині:
- бакалія;
- м’ясо, птиця;
- молочні продукти;
- заморожені товари;
- овочі та фрукти;
- снеки й солодощі.
Таким чином, підходячи до відділів супермаркету, ви одразу візьмете все необхідне — без хаосу та біганини туди-сюди.
Також перелік продуктів варто розділити на дві групи: довготривалого зберігання та швидкопсувні.
Крок 3. Визначити бюджет
Навіть якщо список готовий, завжди є спокуса взяти «щось смачненьке» біля каси або додати в кошик п’ятий йогурт «про запас». Але коли бюджет визначений заздалегідь, витратити зайве буде складніше. Для більшої надійності можна виділити на продукти окремий рахунок у банківському застосунку або йти на покупки з готівкою.
Балувати себе теж важливо. Тому до основного бюджету можна додати невелику суму на незаплановані витрати, наприклад 100–200 грн. Так, коли захочеться шоколадку біля каси, можна буде взяти її без шкоди для плану.
Щоб вкластися в бюджет без втрати якості, шукайте акції й знижки або звертайте увагу на власні торгові марки магазинів.
Крок 4. Купити рівно стільки, скільки потрібно
Може здатися, що зайві 200 грамів не зашкодять. Але якщо меню вже складене, вони справді можуть виявитися непотрібними. І якщо з крупами чи спеціями це не проблема, то надлишок швидкопсувних продуктів — наприклад, додаткова пачка йогурту — зрештою ризикує опинитися у смітнику. А гроші вже витрачені.
Перед походом у магазин уважно перегляньте полиці шаф і холодильника. Можливо, щось зі списку у вас уже є, і купувати вдруге не потрібно. Або достатньо буде упаковки меншого об’єму.
Якщо ж надлишок усе-таки з’явився на кухні, знайдіть йому застосування. Наприклад, з підкисленого молока можна приготувати оладки, а помідори, що втрачають пружність, використати в омлеті чи супі.
Крок 5. Скористатися програмою лояльності
Деякі товари з картою магазину можуть виявитися вигіднішими. А навіть якщо ні — це заділ на майбутню економію: кешбек від покупок можна витратити під час наступного походу й трохи зменшити чек. Дрібниця, але приємна.
Знижки за карткою зазвичай видно на цінниках, а от пропозиції з підвищеним кешбеком у торговій залі можуть не виділяти. Щоб отримати максимум користі, заздалегідь перегляньте всі акції в застосунку програми лояльності.
Такий покроковий план закупівлі продуктів на тиждень можна легко використати й для онлайн-шопінгу.