Правильне та раціональне харчування є базою для збереження і зміцнення здоров’я. Немаловажною складовою при цьому є супи, особливо овочеві, користь яких не підлягає сумніву.
Кому рекомендовані овочеві супи?
Рідкі страви, до яких належать супи на основі овочів, стають невід’ємною частиною раціону майже кожної людини. Але є ті, яким супи необхідні в першу чергу.
- Діти. Саме з однокомпонентного кабачкового чи гарбузового супа-пюре деякі педіатри та дієтологи рекомендують починати знайомство дитини з новими смаками після материнського молока. Супи швидко засвоюються дитячим організмом, не викликають алергій, заспокоюють слизову органів шлунково-кишкового тракту та дають організму необхідну кількість вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів. Також овочеві супи є природними сорбентами.
- Вагітні жінки або молоді мами, що годують дитину молоком. Овочеві супи і бульйони легко відновлюють необхідний баланс рідини в організмі, покращують перистальтику кишечника, насичують поживними речовинами. До того ж їжа у вигляді овочевих супів позитивно впливає і на саму дитину. Однак годуючим мамам слід з обережністю вживати супи з бобовими, тому що надмірна кількість може спричинити газоутворення у немовляти та стати причиною кишкових кольок.
- Вегетаріанці. Без овочевих супів людям, які відмовилися від продуктів тваринного походження, майже не обійтися. Правильно підібрані овочі можуть майже повністю задовольнити потреби організму.
- Люди, що дотримуються основ дієтичного харчування. Овочеві супи у дієтичному виконанні готуються без тваринних жирів, засмажки, харчових підсилювачів смаку. Вживання таких страв може бути як за власним бажанням, так і після деяких життєвих ситуацій — хронічної чи гострої хвороби шлункового тракту, перенесених операцій, антибіотикотерапії. Також овочеві супи можуть бути у складі дієти для схуднення, адже вони дають організму необхідну клітковину та гарно засвоюються.
- Люди, які бажають урізноманітнити свій раціон чи здивувати незвичними стравами. Овочеві супи надають широкий простір для кулінарної творчості. Можна використовувати як свої надбання, так і брати знання з відомих рецептів, що знайдуться за посиланням https://blog.metro.ua/edim/top-5-ovochevyh-supiv-najkrashhi-ta-prosti-retsepty/.
З яких овочів суп найкорисніший?
Овочеві супи можуть бути однокомпонентними та багатокомпонентними. В залежності від того, який овоч присутній в супі в найбільшій кількості, страва буде не лише смакувати, а й приносити певну користь.
Гарбузовий суп є джерелом калію, знімає больові спазми, знижує рівень холестерину в організмі.
Суп на основі моркви насичує організм каротином, вітамінами C, B, D, E, позитивно впливає на органи зору.
Суп з капустою є джерелом бета-каротину, заліза, калію, кальцію.
Овочеві супи з бобовими збільшують кількість білка в раціоні.
Цибулевий суп сприяє зменшенню розміру холестеринових бляшок та нормалізації рівня холестерину в крові. Але його не рекомендують споживати людям з виразкою шлунка та гастритом.
Як зберегти користь овочів у супі?
Щоб зберегти всі корисні речовини та споживати максимально якісну їжу, слід запам’ятати нескладні правила приготування овочевих супів:
- надавати перевагу сезонним овочам або овочам, яки були заморожені (при цьому розморожувати їх непотрібно);
- овочі слід опускати в киплячу воду;
- варити овочі рекомендовано у підсоленій воді, тоді максимально будуть збережені солі калію;
- під час варіння овочів не можна додавати холодної води у бульйон, бо кисень буде розкладати вітамін С;
- овочеві супи подаються теплими, а не гарячими чи холодними (за виключенням спеціальних холодних супів).
Смачних вам та корисних супів!