Овочеві супи: джерело користі

    1307

    Правильне та раціональне харчування є базою для збереження і зміцнення здоров’я. Немаловажною складовою при цьому є супи, особливо овочеві, користь яких не підлягає сумніву.

    Кому рекомендовані овочеві супи?

    Рідкі страви, до яких належать супи на основі овочів, стають невід’ємною частиною раціону майже кожної людини. Але є ті, яким супи необхідні в першу чергу.

    1.  Діти. Саме з однокомпонентного кабачкового чи гарбузового супа-пюре деякі педіатри та дієтологи рекомендують починати знайомство дитини з новими смаками після материнського молока. Супи швидко засвоюються дитячим організмом, не викликають алергій, заспокоюють слизову органів шлунково-кишкового тракту та дають організму необхідну кількість вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів. Також овочеві супи є природними сорбентами.
    2. Вагітні жінки або молоді мами, що годують дитину молоком. Овочеві супи і бульйони легко відновлюють необхідний баланс рідини в організмі, покращують перистальтику кишечника, насичують поживними речовинами. До того ж їжа у вигляді овочевих супів позитивно впливає і на саму дитину. Однак годуючим мамам слід з обережністю вживати супи з бобовими, тому що надмірна кількість може спричинити газоутворення у немовляти та стати причиною кишкових кольок.
    3. Вегетаріанці. Без овочевих супів людям, які відмовилися від продуктів тваринного походження, майже не обійтися. Правильно підібрані овочі можуть майже повністю задовольнити потреби організму.
    4. Люди, що дотримуються основ дієтичного харчування. Овочеві супи у дієтичному виконанні готуються без тваринних жирів, засмажки, харчових підсилювачів смаку. Вживання таких страв може бути як за власним бажанням, так і після деяких життєвих ситуацій — хронічної чи гострої хвороби шлункового тракту, перенесених операцій, антибіотикотерапії. Також овочеві супи можуть бути у складі дієти для схуднення, адже вони дають організму необхідну клітковину та гарно засвоюються.
    5. Люди, які бажають урізноманітнити свій раціон чи здивувати незвичними стравами. Овочеві супи надають широкий простір для кулінарної творчості. Можна використовувати як свої надбання, так і брати знання з відомих рецептів, що знайдуться за посиланням https://blog.metro.ua/edim/top-5-ovochevyh-supiv-najkrashhi-ta-prosti-retsepty/.

    З яких овочів суп найкорисніший?

    Овочеві супи можуть бути однокомпонентними та багатокомпонентними. В залежності від того, який овоч присутній в супі в найбільшій кількості, страва буде не лише смакувати, а й приносити певну користь.
    Гарбузовий суп є джерелом калію, знімає больові спазми, знижує рівень холестерину в організмі.
    Суп на основі моркви насичує організм каротином, вітамінами C, B, D, E, позитивно впливає на органи зору.
    Суп з капустою є джерелом бета-каротину, заліза, калію, кальцію.
    Овочеві супи з бобовими збільшують кількість білка в раціоні.
    Цибулевий суп сприяє зменшенню розміру холестеринових бляшок та нормалізації рівня холестерину в крові. Але його не рекомендують споживати людям з виразкою шлунка та гастритом.

    Як зберегти користь овочів у супі?

    Щоб зберегти всі корисні речовини та споживати максимально якісну їжу, слід запам’ятати нескладні правила приготування овочевих супів:

    • надавати перевагу сезонним овочам або овочам, яки були заморожені (при цьому розморожувати їх непотрібно);
    • овочі слід опускати в киплячу воду;
    • варити овочі рекомендовано у підсоленій воді, тоді максимально будуть збережені солі калію;
    • під час варіння овочів не можна додавати холодної води у бульйон, бо кисень буде розкладати вітамін С;
    • овочеві супи подаються теплими, а не гарячими чи холодними (за виключенням спеціальних холодних супів).

    Смачних вам та корисних супів!