Світлодіодні стрічки: монтаж та підключення

387

світлодіодна стрічкаСвітлодіодне освітлення вельми активно конкурує з іншими, більш застарілими освітлювальними приладами. І незважаючи на те, що використання світлодіодної стрічки не отримало ще занадто глобального масштабу, популярність вона отримує вкрай активно.

Відносно монтажу, спочатку необхідно визначитися, що у Вас є все необхідне для установки нашого освітлювального обладнання: блок живлення для стрічки, припой, паяльник, коннектор (в разі наявності такого, припой і паяльник не будуть потрібні), і сама світлодіодна стрічка. Можливо, буде потрібно спеціальна термоусаживающаяся трубка, щоб захистити місце пайки, зберігши естетичні якості нашого обладнання.

Підключення живлення можна здійснити двома основними способами:

  • За допомогою коннектора
  • Використовуючи пайку і припій

Безумовно, в першому випадку труднощів не виникне. Але варто зазначити, що використання коннектора є неекономним, так як вартість його дорівнює ціні за півметра світлодіодної стрічки. Зручність ж полягає в тому, що контактні площадки стрічки потрібно докласти до контактів коннектора, після чого коннектор защелкивают, івуаля. Все працює.

Що ж стосується пайки, то, незважаючи на те, що даний процес може викликати певні труднощі, він є більш надійним і економним. Якщо Ви вже маєте досвід роботи з паяльником і припоєм, проблем Ви не побачите.

Справа в тому, що контакти світлодіодної стрічки мають свою розмітку. Будемо брати для прикладу кольорову модель, на якій розмічено чотири контакту: R – red (червоний), G – green (зелений), B – blue (синій), + nV (де n – позначення вольтажа).

Наступним кроком потрібно нанести припой на дані контакти. Не можна забувати про те, що й проведення теж потрібно залудити. Потім, просто припаюємо дроти до контактів, не забуваючи про те, що кожному контактуповинен відповідати свій провід. Якщо вони не відзначені квітами, то їх доведеться прозванивать, щоб не зіпсувати світлодіодну стрічку, пустивши ток на неправильний контакт.

І наостанок, необхідно ізолювати відкриту ділянку, використовуючи термоусаживающихся трубку. Незважаючина те, що робити це не обов’язково, так як вольтаж світлодіодних стрічок не перевищує 24В, все ж краще захистити обладнання.

Що ж, як Ви бачите, монтаж світлодіодної стрічки є досить простим процесом. Навіть не вміючи паяти, Ви, безумовно, впораєтеся. Рекомендуємо подивитися додаткові уроки, безліч з яких Ви зможете знайти навіть на ютюбе. Це дозволить Вам позбутися від усіх потенційних проблем.